Wat vinden de Russen van Nederlanders?

tourists3.jpgMaar wat vinden Russen van Nederlandse badgasten? Rondsnuffelen op Russische websites (en deze, en deze, en deze, en nog meer) leert het volgende. Russen onderscheiden Nederlanders niet altijd van Duitsers; ze zien ons als een subspecies. Dat zij ze vergeven:  Nederlanders weten ook zelden het verschil tussen een Rus of een Oekraïener. (Of, zoals ik las, tussen Russen en ‘die asocialen uit Oost-Bekimstan’)

Verder is het bar en boos. Om te beginnen hebben Nederlanders afstotelijke manieren ’Als dit je eerste keer is in Turkije, schrik niet van de Duitsers en de Nederlanders. 80 procent is moddervet. Ze eten alles, zonder einde, als varkens. Ze drinken van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht bier en alcohol, zolang het maar gratis is. Ze roken als stoomtreinen. Ze snuiten hun neus met veel lawaai, boeren aan tafel en laten harde winden. Ze praten luid. Vroeg in de avond hangen hun dames al hun goud om, doen daar een avondjurk bij met rare winterschoenen. Daar wandelen ze dan, de dames en heren van beschaafd Europa.’ 

Topless Nederlandse en Duitse dames op leeftijd, voor Russen is het een collectieve nachtmerrie. ’Nederlandse en Duitse baboesjka’s die daar met grote blote borsten naast het zwembad liggen, een angstwekkend gezicht.’ 

 ‘Vrouwen van zestig gedragen zich alsof ze nog 18 zijn, waggelen rond met enorme blote tieten. Je krijg er een complex van als zo’n wijf met maatje 56 zich op de strandstoel naast je zit in te vetten.’ 

Onze kinderen zijn vreselijk. ‘Nergens, zelfs in de dronken dorpen van Rusland, zag ik zulke arrogante, grove en vieze teenagers als de Nederlandse.’ Terwijl deze dame opvallend genoeg dol is op Nederlanders. ‘Van alle Europeanen zijn de Nederlanders de leukste. Het meest open, tolerant, kalm, geduldig. En ze spreken zoveel talen. Ik weet niet hoe uit zulke vreselijke teenagers zulke aardige volwassenen groeien.’ 

 Opvoeding misschien? ‘Duitsers en Nederlanders schreeuwen nooit tegen hun kinderen, niet in hun flat en zeker niet in het openbaar. Russen worden daarom gek van hun kinderen, die schreeuwen en krijsen terwijl de ouders niets doen. Maar dat is hun cultuur.’  

We gaan slecht gekleed. Ksenia is met een Nederlander getrouwd en doceert haar landgenoten. ‘Ze kleden zich allemaal als bomzji (daklozen), dragen gewoon wat ze willen, zelfs als dat totaal niet bij elkaar past. Mijn echtgenoot kocht zijn eerste pak voor onze bruiloft, en dat was de laatste keer dat hij het droeg. Dat verbaast je als je uit een land komt waar elke fabrieksarbeider drie nette pakken in zijn klerenkast heeft hangen.’  

 Toch zijn wij arrogant. ‘Ze wanen zich de koning van de Turkse hotels. Ze staan extra vroeg op om alle ligstoelen te bezetten, het hotelpersoneel helpt ze daarbij. Dan proberen ze zoveel mogelijk strandstoelen met hun handdoeken te bedekken.’ 

 En krenterig. Bvali:Ze bestellen in een restaurant nooit eens goede Spaanse wijn. Nee, ze drinken alleen goedkope roze wijn. Achteraf checken ze apart de rekening en betalen dan alleen voor zichzelf.’  

En oersaai. Gans: ‘Na het eten gaan ze naar hun flats en liggen daar te wachten op de volgende maaltijd. Heel rustig en bedaard, dat is hun levenswijze. Van de ene maaltijd naar de andere, zonder iets te doen. Daarom hebben ze een hekel aan Russen. Wij verstoren dit kalme paradijs met onze energie, onze sportieve inborst. Russen weten niet wat ze willen, maar ze willen altijd wel iets. Dat bevalt ze helemaal niet.’ 

 Joelia: ‘Tien dagen lang zag ik een groep Nederlanders in de lobby van mijn hotel in Alanja. ‘s Morgens zaten ze dan te kaarten met bier en sigaretten. ‘s Avonds nog steeds, en dat tien dagen op rij. Waarom die mensen geld verspillen aan vakantie is mij een raadsel.’  

Brengt toerisme de mensheid nader tot elkaar? Het oordeel van een Russische hoteleigenaar: ‘In vakantietijd willen Duitsers geen Engelsen zien en Engelsen geen Duitsers en Fransen. Fransen haten Duitsers en Engelsen, Nederlanders houden van niemand, zelfs niet van Nederlanders. Iedereen houdt van Italianen en niemand houdt van Russen.’                                    

          

     

   

     

   

    

 

    • Coen van Zwol