Thaise verkiezingen versterken impasse

Bangkok. De oppositie in Thailand heeft een aanbod afgewezen van premier Thaksin Shinawatra om een commisie van wijze mannen in te stellen die een einde moet maken aan de politieke crisis. Thaksins tegenstanders houden ook na de verkiezingen van zondag vast aan hun eis: de premier moet opstappen. Voorlopige verkiezingsuitslagen steunen de oppositie in haar verzet: door het hoge aantal blancostemmen lijkt voor 38 van de 500 zetels geen parlementariër gekozen. Een partij moet in een district minstens 20 procent van de stemmen halen om de zetel in het parlement te mogen bekleden. Met deze uitslag is het onmogelijk om een regering te formeren en is de impasse alleen maar sterker geworden. De oppositie heeft voor vrijdag weer een massale tocht door Bangkok gepland.