Testje, om erin te komen

Zomaar een stukje proza uit een gerenommeerd wijntijdschrift waarin een gebraden reerug wordt gecombineerd met een rode Bandol: 'De sterke dominantie van fruit en zuren in het gerecht blijkt niet storend en de rustiek aandoende wijn wint bij karafferen aan malsheid, zodat beide elkaar kunnen vinden en samensmelten tot een klassiek aandoend geheel met een warm, aards smaakpatroon.' Ben je daar nog?

Als ik het goed begrijp staat er:

1 dat het gerecht, doordat er fruit in is verwerkt, een beetje aan de zure kant is,

2 dat dat zuur kennelijk geen negatieve gevolgen heeft voor de smaak van de wijn,

3 dat de wijn nogal boers overkomt,

4 dat de wijn tijdens de proeverij overgeschonken is in een karaf en dat blijkt dat hij daar wat minder stroef van wordt,

5 dat zowel het gerecht als de wijn warm en aards smaakt en

6 dat het gerecht en de wijn samen een klassieke combinatie vormen.

Duidelijk toch? Maar het schijnt echt heel dom te zijn om dat zo duidelijk op te schrijven.

In mijn zoektocht naar ideale combinaties tussen drank en eten kom ik helaas veel van dit soort onnavolgbare formuleringen tegen. Dan valt helderheid des te meer op. Die vind ik in Het Proefboek van smaakdeskundige en restaurateur Peter Klosse. Niet dat het een boek voor dummy's is. Integendeel, het is een doorwrocht, wetenschappelijk werk. Maar dan in willemwever-stijl.

Ik maak mezelf niet wijs dat ik hier in nrc.next in een paar honderd woorden kan uitleggen waar Peter Klosse drie boeken voor nodig heeft. Maar ik ga morgen toch een bescheiden poging wagen.

Vandaag doen we een wijntestje, om erin te komen.

Nodig een paar vrienden uit. Koop drie totaal verschillende kazen, bijvoorbeeld een stuk oude boerenkaas, een zacht Frans geitenkaasje en een stuk gorgonzola piccante. Koop ook drie totaal verschillende wijnen, bijvoorbeeld een fruitige rode Italiaan, een frisse witte Fransoos en een zoete, goudkleurige dessertwijn. Haal de kaas twee uur van tevoren uit de koelkast zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Maak de wijn een halfuur tot een uur van tevoren open. Laat voor deze gelegenheid die gezellige Duralex-glaasjes in de kast en haal de kristallen wijnglazen van je oma tevoorschijn. Zet een mandje stokbrood op tafel om tussendoor je smaakpapillen op nul te zetten en leg blocnootjes en pennen klaar. Nu ben je klaar voor de test. Proef een voor een alle soorten kaas met alle wijnen en schrijf op wat je proeft. Is de kaas zoet, zout, rins, romig, smedig? Smaakt-ie naar aarde, paddestoelen, geitenkeutels? Smaakt de wijn fris, zuur, stroef, zoet, rond, vettig? Is er een aspect dat overheerst of is hij mooi in evenwicht? Welke kaas smaakt het lekkerst bij welke wijn? Kun je beschrijven waarom? Oh ja, en we gaan niet professioneel doen: uitspugen hoeft niet.

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil