Sparen om een kind te adopteren

Hans Verbeek (29) is standaardisatieconsultant bij informatiecentrum van zorgverzekeraars Vektis in Zeist. Inkomsten: 1.500 euro per maand Wonen: 300 euro Auto: 100 euro Huishouden: 300 euro Uitgaan: 100 euro Kleren: 150 euro Vakanties: 100 euro Aflossen studieschuld: 250 euro Sparen: 200 euro

Hoe komt het dat je zo weinig kwijt bent aan wonen?

'Ik ben een tijdje geleden bij mijn vriendin ingetrokken, we zijn inmiddels getrouwd. Zij huurde al een driekamerappartement. Ik stond niet ingeschreven bij een woningbouwvereniging en op de particuliere markt zou ik al gauw 1.000 euro per maand kwijt zijn. Daarbij had ik al acht jaar in studentenhuizen gewoond, dus ik vond een appartement wel prettig. Met z'n tweeën is de huur inderdaad heel goed te doen.'

Heb je een doel voor je spaargeld?

'Ja, we willen graag kinderen adopteren, omdat mijn vrouw geen kinderen kan krijgen. Het kost al gauw 25.000 euro om een kindje naar Nederland te halen. Hoewel we wel wat steun krijgen van onze ouders, moeten we het grootste deel daarvan toch zelf ophoesten. We moeten nog zeker 4,5 jaar wachten op het eerste kind. Dat zou genoeg tijd moeten zijn om het geld bij elkaar te krijgen.'

Beleg je?

'Nee, daar heb ik nu het geld niet voor. Ik heb heel lang bij een beleggingslijn gewerkt, dus de kennis is er wel, alleen het vermogen niet. Ik vind dat beleggen met kleine bedragen niet opschiet, zeker omdat er ook provisiekosten aan verbonden zijn. Ik denk wel dat ik later ga beleggen om mijn pensioen aan te vullen.'

Hoe regel je geldzaken met je vrouw?

'We hebben een gezamenlijke rekening, waar we allebei 525 euro per maand op storten. Daarvan betalen we de huur en de boodschappen. Andere dingen betalen we zelf, of hoe het uitkomt. De ene keer betaalt de één de schouwburg, de volgende keer de ander. Ik ken mensen die naar draagkracht op een gezamenlijke rekening storten, maar wij hebben het bewust fiftyfifty gedaan.'

Ben je tevreden met je salaris?

'Ja, ik vind dat ik goed verdien met mijn 32-urige werkweek. Vrienden van me werken 60, 70 uur en zullen daar wel lekker mee verdienen, maar dat heb ik er niet voor over. Ik verdien ook minder dan mijn collega's. Logisch, want ik ben jongste. Ik vind het niet zo belangrijk wat ik verdien, zolang het maar in verhouding staat tot de hoeveelheid werk die ik lever.'

Derk Walters

    • Derk Walters