Soedan wil (nu) geen bezoek van VN aan Darfur

New York/Khartoum, 4 april. De Verenigde Naties hebben gisteren geprotesteerd tegen een Soedanees regeringsbesluit een hoge VN-functionaris de toegang tot Darfur te weigeren. Jan Egeland, ondersecretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken, zei gisteren uit Darfur te worden geweerd, ”ik denk omdat ze [de Soedanese regering] niet willen dat ik zie hoe slecht de toestand in Darfur is”. In de westelijke regio Darfur zijn tienduizenden Afrikanen gedood en twee miljoen ontheemd geraakt, voornamelijk door toedoen van Arabische milities die door de Soedanese regering worden gesteund. Khartoum meldde later Egeland alleen te hebben gevraagd zijn bezoek uit te stellen, omdat het tijdstip niet geschikt zou zijn ”wegens de volkswoede jegens de VN die buitenlandse troepen in Darfur willen legeren”. Het Westen wil de Afrikaanse vredesmacht in Darfur door een VN-macht vervangen.