Roland Garros trekt prijzengeld gelijk

De winnaar en de winnares van het grandslamtoernooi tennis Roland Garros verdienen dit jaar elk 940.000 euro. Met de gelijktrekking van het prijzengeld volgen de Open Franse tenniskampioenschappen het voorbeeld van de Australian Open en de US Open. Het grastoernooi van Wimbledon blijft daardoor het enige grandslamtoernooi waar de mannelijke winnaar meer verdient dan de winnares van het vrouwentoernooi.

Het totale prijzengeld voor het tweede grandslamtoernooi van het seizoen, dat van 28 mei tot 11 juni wordt gespeeld, is 14,3 miljoen euro. Het is voor het zesde jaar op rij dat Roland Garros meer geld kan uitkeren. Sinds 2000 is het prijzengeld met 30 procent toegenomen.

Vorig jaar won Rafael Nadal 880.000 euro met zijn zege, Justine Henin-Hardenne verdiende 867.000 euro. De jonge Spanjaard stond in zijn finale tegen Mariano Puerta 3 uur en 24 minuten op de baan, terwijl de Waalse in amper 62 minuten afrekende met Mary Pierce. Vandaar dat er ook wel kritiek is op de gelijkschakeling van het prijzengeld.

'Wij volgen gewoon de evolutie van het tennis in het algemeen', voert Stephane Simean aan. Hij is binnen de Franse tennisfederatie, de organisator van het toernooi, verantwoordelijk voor het prijzengeld.

'Het vrouwentennis is positief geëvolueerd, met de komst van enkele nieuwe sterren. Vroeger werd het toernooi gedomineerd door drie of vier speelsters, nu dingen er wel tien tot vijftien mee voor de zege', meent Simean.

Toch blijven de mannen het grootste deel van de prijzenpot mee naar huis nemen: voor hen ligt 6,71 miljoen euro klaar, terwijl er voor de vrouwen 6,14 miljoen is voorzien. 'Op dit moment focussen we enkel op de winnaars. Voor het volledige veld ligt de kwaliteit bij de mannen toch nog iets hoger dan bij de vrouwen', geeft Simean als verklaring.

Bij het toernooi van Wimbledon verdiende de winnaar van het mannentoernooi vorig jaar 45.000 euro meer dan de winnaar van het vrouwentoernooi. De Zwitserse nummer één Roger Federer verdiende 935.000 euro met zijn titel. De Amerikaanse Venus Williams kreeg 890.000 euro mee naar huis.