Pormes wil lid van GL-fractie blijven

GroenLinks-senator Sam Pormes, die afgelopen weekend eerherstel kreeg van de partijraad van GroenLinks, wil lid blijven van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. 'Ik ga gewoon weer aan het werk', aldus Pormes.

Het partijbestuur van GroenLinks had Pormes eerder geroyeerd als lid, omdat hij de partij onvoldoende zou hebben geïnformeerd over zijn verleden. De partijraad draaide die beslissing terug. Volgens Pormes is 'het eindstation' nu bereikt. 'Er zijn geen andere instanties meer in de partij die zich erover kunnen uitspreken.'

Pormes wilde eerder nog niet zeggen of hij lid zou blijven van de senaatsfractie. Fractievoorzitter Diana de Wolff van GroenLinks in de senaat noemde verdere samenwerking gisteren 'misschien wat veel van het goede', maar ze wilde niet uitsluiten dat Pormes lid zou blijven van de fractie. Ze noemde het probleem dat er was met Pormes een 'netelige kwestie' en ze sprak van 'een duidelijke vertrouwensbreuk'.

Pormes zou begin jaren tachtig betrokken zijn geweest bij een schietincident waarbij een politie-auto werd geraakt en hij zou trainingskampen voor guerrilla's hebben bezocht in Jemen, samen met Molukse treinkapers. Pormes ontkent de beschuldigingen. Het bestuur stelde na publicaties over Pormes' verleden een onderzoek in op basis waarvan de partij het royement uitsprak. De partijraad was het daar zaterdag niet mee eens.

Pormes beseft dat de andere GroenLinks-senatoren het moeilijk vinden om weer samen te werken. 'Voor mij is het ook moeilijk. Ik heb emotioneel de neiging om af te rekenen met kwesties. Maar dat zal ik niet doen.'

Komende vrijdag praten de partijen met elkaar. Pormes verwacht dat de problemen tussen hem en de andere senatoren opgelost kunnen worden. 'Het is een rimpeling in een glas water in vergelijking met andere problemen waar we mee te maken hebben.' Hij noemt de kans dat hij alleen doorgaat als fractie in de Eerste Kamer '0,001 procent'. 'Ik ben gewoon lid van GroenLinks. Mevrouw de Wolff is ook lid van GroenLinks. In onze partij is het ene lid niet méér lid dan het andere lid.'

De partijraad van GroenLinks maakte het royement van Pormes ongedaan na druk van voormalige actievoerders in GroenLinks. Voor partijvoorzitter Herman Meijer was die beslissing zondag reden om zijn functie neer te leggen.