Opklimmen van dishwasher tot lauwe pappie

Sommige moslimmeisjes slikken liever XTC dan dat ze alcohol drinken, want over XTC staat niets in de koran. Ze willen liever niet bokspringen bij gym, want dan kan hun maagdenvlies breken. Tampons zijn al helemaal uit den boze. Dat zijn een paar, voor mij opzienbarende, ontdekkingen uit het onderzoek Van Allah tot Prada, over jonge Marokkanen en Turken, dat gisteren in Amsterdam gepresenteerd werd.

Ander nieuws: sommige jonge moslims gaan niet naar de moskee omdat de preek niet in het Nederlands is. Naar clubs gaan ze wel: er zijn tegenwoordig Marokkanen en Turken die zo hip zijn dat zij clubs inkomen terwijl er Nederlanders geweigerd worden. Mijn oren flapperden; niet lang geleden moesten Marokkanen nog doen alsof ze Italianen waren om de disco in te komen.

Maar deze nieuwtjes waren niet hot genoeg voor de journalisten in het publiek. Zij wilden fundi-nieuws. Welk type jonge moslim dreigt het meest te radicaliseren? Hoogopgeleiden, zoals Mohammed B.? Of juist laagopgeleiden, die na een gestrande carrière in de krantenbezorging maar bommen gaan fabriceren? Jongens die in de gevangenis allerlei enge ideetjes hebben opgedaan? Of is het gevang juist heilzaam?

Verrassing: op die vragen hadden de onderzoekers geen antwoord. Net zoals een blonde vegetariër uit Wageningen kan radicaliseren, kan een hbo-moslim dat ook. Of een

vmbo-moslim. Of niet. In ieder geval is Mohammed B. geen rolmodel voor de jongeren uit het boek, bleek uit het hoofdstuk over rolmodellen. Veel Marokkaanse en Turkse jongens, vooral die van het hang-genre, noemen Tony Montana uit Scarface als voorbeeld, omdat hij opklimt 'van dishwasher tot lauwe pappie'.

Wat een invloed heeft die Tony toch. Niet alleen op Turken en Marokkanen: ook Amerikaanse rappers vinden hem geweldig. Bekijk een aflevering van MTV Cribs en je ziet wel een rapper die zijn goudkleurige, gelimiteerde-oplage Scarface-dvd showt. Het heeft iets koddigs, dat aanbidden van een filmheld.

Prangende vraag: waar is Ali B. in dit rolmodellenverhaal? Ali B. wordt maar mondjesmaat aanbeden. 'Hij gedraagt zich te veel als een Nederlander', vindt een Marokkaan in het onderzoek. En nog een probleem: 'Hij is weer te succesvol. Marokkanen zijn namelijk snel jaloers.'

    • Aaf Brandt Corstius