Onrust bij Koerden duurt voort

Ongeveer 500 Koerdische demonstranten zijn gisteren in de stad Viransehir, een Turkse stad aan de grens met Syrië, slaags geraakt met oproerpolitie. De betogers schreeuwden leuzen voor Abdullah -calan, de gevangen leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). In de provincie Agri, bij de grens met Iran vochten ongeveer 1.000 Koerden met de politie.

Het was de zevende dag van onlusten in het verarmde, overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Ze begonnen na de begrafenissen van 14 Koerdische strijders die waren doodgeschoten tijdens een operatie van het Turkse leger in de provincie Mus. De protesten startten in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad, zetten zich daar dagenlang voort en verbreidden zich naar andere steden in de regio. Ook in Istanbul is het onrustig geweest. In totaal zijn bij de protesten tot dusverre 15 mensen om het leven gekomen en 360 gewond; 354 zitten gevangen.

De onlusten zijn de zwaarste in jaren. De Turkse regering ziet de hand van de PKK erin, die in 2003 een eenzijdig bestand opzegde. Zij zwoer gisteren de organisatoren te zullen vinden. Premier Erdogan beloofde echter de Koerden tegelijk 'meer democratie, meer vrijheden en meer rechten'. Volgens plaatstelijke politici wordt het protest gevoed door diepe frustraties bij de bevolking over de slechte economische toestand in de regio en haar beperkte culturele en politieke rechten.