Océ gaat meer in onderzoek investeren

Printer- en kopieermachinefabrikant Océ gaat zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling dit jaar met 15 miljoen euro verhogen. Dat is de eerste stijging sinds de economische recessie. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf uit Venlo zijn r&d-uitgaven stabiel gehouden.

'Je kan dat zeker zien als een teken van optimisme', zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen vanmorgen in een telefonische toelichting op de eerste kwartaalcijfers. Als percentage van de omzet blijven de onderzoeksuitgaven gelijk op 6,7 procent van de omzet.

Vooral door de overname van het Amerikaanse verkoop- en distributiebedrijf Imagistics in oktober vorig jaar, steeg de omzet van Océ in de eerste drie maanden met 21 procent naar 754,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met 69,3 procent toe tot 23,7 miljoen euro, maar 11,8 miljoen daarvan werd veroorzaakt door een vrijval van pensioenvoorzieningen in de VS. De nettowinst van het bedrijf uit Venlo steeg met 42,9 procent naar 11,9 miljoen euro.

De integratie van Imagistics verloopt volgens Van Iperen voortvarend. De beoogde kostenbesparingen worden behaald. 'Alleen de verkooporganisaties van Océ en Imagistics moeten nog verder integreren, zodat we in de tweede helft van het jaar ook in de verkoop meer vruchten hiervan kunnen plukken.'

Ook de verplaatsing van productie naar Azië verloopt volgens plan. De kostenbesparingen als gevolg daarvan zullen ook in de tweede helft van het jaar in de resultaten tot uitdrukking komen.

Zorgen maakt Van Iperen zich over de oplopende voorraden, die mede oorzaak zijn van een negatieve kasstroom van 52 miljoen euro. 'Die voorraden zijn deels ontstaan, doordat we overlap hebben gecreëerd bij de verplaatsing van productie naar Azië. Maar het is een aandachtspunt en daarom hebben we ook bonussen van managers er nu op gericht.'

Grote overnames zoals Imagistics zijn dit jaar niet te verwachten, zegt Van Iperen. 'Maar we hebben nog wel enkele overnames van enkele tientallen miljoenen op de verlanglijst staan.'

Beleggers reageerden vanmorgen teleurgesteld op de eerste kwartaalresultaten. Analisten hadden een bedrijfsresultaat verwacht rond de 25 miljoen euro. De koers was rond het middaguur gedaald met bijna 5,5 procent naar 14,32 euro.