Nazi-mars tijdens WK

De politie van Gelsenkirchen heeft bezorgd gereageerd op de aankondiging van een mars van neonazi's tijdens het wereldkampioenschap voetbal. De ultrarechtse Nationaaldemocratische Partij van Duitsland (NPD) is van plan op 10 juni, wanneer Polen tegen Ecuador speelt in het Auf Schalke-stadion, een demonstratieve optocht te houden. Ook andere WK-steden kregen een dergelijk defilé in het vooruitzicht gesteld.

Politiecommissaris Rüdiger von Schoenfeldt vreest dat de komst van 'Die Nationalen' tijdens het WK de stad Gelsenkirchen in een sterk negatief daglicht zal stellen. 'Onze doelstellingen zijn duidelijk. Xenofobie tolereren we absoluut niet', liet hij gisteren weten. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble zei in een reactie dat de Duitse overheid er alles aan zal doen problemen met de extremisten te voorkomen.