Moussaoui mag doodstraf krijgen

Een Amerikaanse rechtbankjury heeft gisteren unaniem bepaald dat Zacarias Moussaoui de doodstraf mag krijgen voor betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001.

Het proces tegen de Fransman van Marokkaanse afkomst, die bekend is geworden als de 'twintigste kaper', zal hiermee nog deze week de tweede fase ingaan. Daarin zal de jury bepalen of Moussaoui ook daadwerkelijk de doodstraf krijgt voor zijn veronderstelde aandeel in de aanslagen. In deze eerste, rommelig verlopen fase van het proces moest de twaalfkoppige jury bepalen of de beklaagde in aanmerking kwam (eligible) voor executie. De juryleden deden dit aan de hand van drie vragen die de rechter centraal stelde. Voor elke afzonderlijke aanklacht moest de jury beantwoorden: of Moussaoui daarover opzettelijk loog tijdens zijn verhoren; of hij loog met het doel iemand om het leven te laten komen; en of er ten minste één persoon is omgekomen door onwaarheden verteld door de beklaagde. De jury heeft op elke vraag telkens ja geantwoord.

Moussaoui is de enige persoon in de Verenigde Staten die is veroordeeld in verband met de aanslagen met vier gekaapte passagiersvliegtuigen in New York en Washington. Hij werd in augustus 2001 gearresteerd omdat hij zich verdacht gedroeg op een Amerikaanse vliegschool waar hij lessen volgde, en had vermoedelijk als een van de kapers in een vliegtuig moeten zitten. In april 2005 bekende hij schuld aan alle zes de aanklachten tegen hem: samenzwering om terroristische daden te plegen, een vliegtuig te kapen, een vliegtuig te verwoesten, massavernietigingswapens te gebruiken, Amerikaanse employés te vermoorden en eigendommen te vernietigen. Op drie van deze aanklachten staat de doodstraf.

Hoewel hij in de gevangenis zat op het moment dat de aanslagen gepleegd werden eisen de aanklagers de doodstraf. Zij achten Moussaoui medeschuldig aan 9/11. Moussaoui was, zo bekende hij eerder zelf, op de hoogte van het complot. Volgens de openbare aanklagers zijn door het complot te verzwijgen 2.972 mensen om het leven gekomen. (AP, Reuters)