Lichtvoetig en sereen

Frédérique Huydts, die als actrice en presentatrice vooral tv-bekendheid kreeg, is gistermiddag op 38-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar leek ze genezen van darmkanker, aldus haar impresariaat, maar eind vorige week keerde de ziekte terug.

Frédérique Huydts (1967-2006) Foto Nick van Ormondt
Frédérique Huydts (1967-2006) Foto Nick van Ormondt Ormondt, Nick van

Nadat ze in 1989 afstudeerde aan de Maastrichtse toneelschool, maakte Frédérique Huydts haar tv-debuut in de dramaserie De Brug. Een jaar later behoorde ze tot de eerste lichting jonge acteurs in de reeks Goede tijden, slechte tijden. Verder speelde ze dragende rollen in historische series als Wij Alexander en In naam der Koningin, waarna ze haar populariteit nog verder vergrootte als Roos in de Net5-reeks Meiden van De Wit.

Haar talent als lichtvoetig comédienne kwam vooral tot zijn recht in de drie cabareteske relatiekomedies die Haye van der Heyden tussen 1997 en 2001 schreef onder de titel Mussen & Zwanen. Huydts was een van de vier vaste leden van dit virtuoze toneelgroepje. Ook speelde ze in 1997, samen met Rik Engelkes, een serene versie van Fool for love van Sam Shepard. Een rol in Van der Heydens theaterkomedie Hemelen moest ze anderhalf jaar geleden echter afzeggen wegens haar ziekte.

Dezer dagen is Frédérique Huydts nog te zien in het spelprogramma Wie is de mol. Ondanks haar overlijden zendt de AVRO alle - vorig jaar gefilmde - afleveringen uit, 'als eerbetoon aan een vrolijke, moedige, jonge vrouw'. De commerciële zender Net5 stopt daarentegen met het uitzenden van het door Huydts gepresenteerde reisprogramma Dream Travel, omdat doorgaan 'niet kies' zou zijn.

    • Henk van Gelder