Kunstnieuws op spelcomputer PSP

Gebruikers van Sony's Playstation Portable (PSP) kunnen sinds gisteren kijken naar kunst op hun draagbare spelcomputer. Het Institute for Contemporary Art (ICA) in Londen biedt een tien minuten durend videomagazine dat consumenten kunnen downloaden.

Het instituut wil op deze manier 'kunst en cultuur in de handen van iedereen geven', aldus Ekow Eshun, artistiek directeur van ICA, op de website van het instituut. Volgens Eshun is ICA het eerste instituut ter wereld dat technologie op deze manier gebruikt. Aflevering 1 van ICA: The Show gaat onder meer over een festival voor digitale videokunst van het Britse onedotzero, de opkomende band Battles uit New York en de film Mirrormask. Elk programma bestaat uit vier delen - features, film, muziek en design - en verschijnt eens in de twee maanden.

ICA: The Show is te downloaden van de website yourpsp.com. Kies eerst Verenigd Koninkrijk, daarna PSP Downloads en vervolgens Video en zoek naar ICA.

Sony juicht initiatieven als ICA: The Show toe. De producent wil de mogelijkheden van zijn PSP graag uitbreiden. Het apparaat moet ook een draagbare dvd-speler en digitale videorecorder zijn.

Sony kondigde onlangs een camera aan die aan de PSP kan worden gekoppeld. Consumenten kunnen zo videobellen via draadloos internet.