Het gevaar van RSI

Assen- 03-04-2006 Computerscherm met spraakcommando. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

2006 TNO lost RSI op

Hoverstop BV ontwikkelde samen met onderzoeksinstituut TNO een muis die trilt wanneer hij tien seconden niet actief is terwijl de hand wel op of boven de muis gehouden wordt (het zogenaamde hoveren). De trilling herinnert de gebruiker eraan dat hij zijn hand van de muis haalt en ontspant. Hierdoor wordt volgens een persbericht van TNO de totale duur van het 'muisgebruik' verminderd. Dat is gunstig voor preventie van RSI-klachten.

De afgelopen jaren werden er diverse anti-RSI-uitvindingen ontwikkeld. Er kwam software die de gebruiker belette verder te werken. Vervolgens kwamen er zachte matjes en zachte ballen. Het hielp niet. De aanpak wordt harder. Nu dus trillers die de hand van de muis afwerpen.

2031 Historici lossen RSI op

Historici hebben ontdekt dat RSI niet bestond toen gebruikers nog zonder muis werkten. Oude filmbeelden laten zien dat invoerwerk toen nog verdeeld werd over meerdere vingers. Bij de ervaren gebruikers kon dit aantal vingers oplopen tot wel tien. Historici berekenden dat deze gebruikers toen tot 600 opdrachten per minuut moeten hebben kunnen invoeren. Bij de invoering met de muis concentreert invoer zich meer op één pols. Historici hebben nog niet achterhaald waarom ontwerpers de gebruikers toen dwongen met de muis in te voeren. Met de komst van de muis werd invoer met het toetsenbord bemoeilijkt of niet meer mogelijk. Onderzoek met whizzkids laat zien dat zij de prestaties van hun voorouders niet kunnen benaderen. De snelst muizende whizzkid kwam op 60 opdrachten per minuut en geen van de honderd muizers hield dit experiment de toentertijd gebruikelijke 8 uur per dag vol.

2051 TNO lost RSI op

Bill Gates en Maurice de Hond voorspelden zestig jaar geleden dat het bedienprobleem zou verdwijnen doordat we 'gewoon' tegen computers kunnen praten. De problemen die dat met zich mee zou brengen hebben zij echter niet voorzien. Bedrijfsartsen constateren steeds vaker RSI (Repeterende Stem Instructie). De oorzaak van de klachten zijn de repeterende bewegingen van de stembanden van gebruikers die hun computer met de stem vertellen wat deze moet doen.

Echoput BV ontwikkelde samen met TNO een muis die herhaalt wat de gebruiker zegt wanneer de computer niet binnen tien seconden reageert (het zogenaamde echoën). De echo herhaalt voor de gebruiker de opdracht die hij aan de computer gegeven heeft. Hierdoor vermindert het totale aantal door de gebruiker uitgesproken opdrachten. Dat is gunstig voor de preventie van RSI.

Leonard Verhoef

cognitief psycholoog en ontwerper

    • Leonard Verhoef