Harde taal rond taaladviezen

De Taalunie, uitgever van het Groene Boekje, en het Genootschap Onze Taal, een vereniging die taaladviezen geeft, hebben ruzie. De Taalunie heeft het contract tussen de twee taalinstanties niet verlengd. Tegen de afspraak in, volgens Onze Taal.

'Dit is het summum van onbetrouwbaarheid', zegt Peter Smulders, directeur van Onze Taal. Volgens hem wil de Taalunie niet met het genootschap door, omdat dit openlijk de nieuwe spelling boycot. 'Terwijl we voor twee jaar zouden bijtekenen.'

De Taalunie verklaart dat het contract al op 31 december 2005 afliep en dat het niet verlengd is, omdat Onze Taal meer geld dan de jaarlijkse 48.000 euro per jaar verlangde. Voor dat bedrag beantwoordde Onze Taal de afgelopen drie jaar taalvragen op de website van de Taalunie. Onze Taal geeft ook adviezen op de eigen website.

Smulders: 'Toen de pers in januari over onze boycot tegen de spelling die de Taalunie uitdroeg berichtte, stuurde zij ons een brief waarin ongeveer stond: 'De beeldvorming van Onze Taal is zo sterk gericht tegen onze spelling, dat wij niet langer kunnen verantwoorden nog met jullie samen te werken.' Terwijl ons werk niets met de boycot te maken had. En zij reageerden als volgt op ons voorstel de gestegen kosten te compenseren: 'Geen probleem, noem maar een bedrag.' Wat zij nu beweren is een regelrechte leugen.'

De Taalunie verklaart nu dat iedere instantie die de vrijgekomen dienst kan aanbieden in aanmerking komt voor een contract, ook Onze Taal. 'Wij hebben geen ruzie. We willen gewoon de beste prijs-kwaliteitverhouding.'

'Wij hebben wel ruzie', zegt Smulders. 'De kans is heel klein dat wij in de toekomst nog met zo'n onbetrouwbare instantie samenwerken.'