Hangende pootjes houden bij stabiel

Rotterdam, 4 april. Bijen en hommels vliegen soms met hangende achterpoten omdat dat de stabiliteit ten goede komt en zelfs omdat het bijdraagt aan de `lift`. Dat is af te leiden uit onderzoek dat Stacey Combes ( University of California, Berkeley) verricht aan `orchid bees`, een groep tropische hommels die vooral orchideeën bezoekt. `Orchid bees` hebben opvallend grote achterpoten. De hommels worden onweerstaanbaar aangetrokken door geurstoffen die ook kunstmatig kunnen worden aangeboden. Daardoor zijn ze vrij vliegend in windtunnels te onderzoeken. De hommels handhaafden zich bij tunnel-windsnelheden van 26 kilometer per uur maar raakten daarbij opvallend instabiel. Ze rolden naar links of rechts weg en vlogen soms ondersteboven. De topsnelheid van de hommel wordt niet bepaald door spierkracht maar door beperkte stabiliteit, legt Combes vandaag uit op een congres in Canterbury (Kent).