Google in filmhistorie

Het nationale archief van de VS is onlangs met Google een project begonnen om meer dan honderd veel opgevraagde historische films gratis beschikbaar te stellen op internet. Via de videopagina van Google is een verzameling van documentaires van de ruimtevaartorganisatie NASA, bioscoopjournaals uit de Tweede Wereldoorlog en bioscoopdocumentaires uit voornamelijk de jaren dertig te zien. Het oudst beschikbare filmpje komt uit 1894 en toont onder meer de Spaanse zigeunerdanseres Carmencita. Natuurlijk, de beelden zijn in zwart-wit en bevatten geen geluid. Toch verkeert dit filmpje, net als de andere beschikbare films, in een zeer goede staat. De filmpjes zijn rechtstreeks te bekijken, maar ook te downloaden voor Playstation Portable of iPod.

Historische bioscoopjournaals zijn te bekijken via Google.
Historische bioscoopjournaals zijn te bekijken via Google.