Geweld Turkije voorlopig niet verleden tijd

Koerdische mannen wachten tot de straten in de Turkse plaats Viransehir weer veilig zullen zijn. Koerdische jongeren vochten daar gisteren met veiligheidstroepen (links weerspiegeld in de ruit).

Geweld Turkije voorlopig niet verleden tijd Viransehir. Koerdische mannen wachten tot de straten in de Turkse plaats Viransehir weer veilig zullen zijn. Koerdische jongeren vochten daar gisteren met veiligheidstroepen (links weerspiegeld in de ruit). De golf van geweld die Zuidoost-Turkije de afgelopen dagen heeft getroffen, lijkt voorlopig nog niet voorbij. In Vihansehir joeg de politie met traangas honderden relschoppers uiteen, die op hun beurt brandbommen naar de politie gooiden. Gisteren stierven in een ziekenhuis in Diyarbakir twee Koerden die eerder gewond waren geraakt. Bij verschillende incidenten kwamen volgens de autoriteiten zondag twee mensen om. In Istanbul overleden drie mensen toen een bus, die door demonstranten met een molotovcocktail in brand was gestoken, op hen inreed. De geweldsgolf begon vorige week nadat het Turkse leger veertien Koerdische extremisten had gedood. Bij hun begrafenis kwam het tot rellen in verschillende steden in Zuidoost Turkije. Ook in Istanbul is de stemming inmiddels meer dan nerveus. Een Koerdische extremistische groep heeft de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag opgeëist waarbij vrijdag een persoon werd gedood. Zij waarschuwt dat zij niet zal aarzelen de toerismesector onder vuur te nemen. Onafhankelijke waarnemers zien de onlusten vooral als een teken dat de Koerden in Zuidoost-Turkije niet meer geloven dat beloften van de regering gerealiseerd zullen worden dat het gebied economisch vooruit zal gaan. Foto Murad Sezer/AP Kurdish men watch as riot police take position in the streets during clashes between Kurdish youths and security forces in the town of Viransehir, near the southeastern Turkish city of Urfa, Monday, April 3, 2006. Two Kurdish protesters died in a hospital after being injured during last week's clashes between rioters and Turkish security forces, including one elderly protester who died of head injuries from a beating. The deaths raised to 15 the number of people killed as a result of Kurdish violence across the country. (AP Photo/Murad Sezer)
Geweld Turkije voorlopig niet verleden tijd Viransehir. Koerdische mannen wachten tot de straten in de Turkse plaats Viransehir weer veilig zullen zijn. Koerdische jongeren vochten daar gisteren met veiligheidstroepen (links weerspiegeld in de ruit). De golf van geweld die Zuidoost-Turkije de afgelopen dagen heeft getroffen, lijkt voorlopig nog niet voorbij. In Vihansehir joeg de politie met traangas honderden relschoppers uiteen, die op hun beurt brandbommen naar de politie gooiden. Gisteren stierven in een ziekenhuis in Diyarbakir twee Koerden die eerder gewond waren geraakt. Bij verschillende incidenten kwamen volgens de autoriteiten zondag twee mensen om. In Istanbul overleden drie mensen toen een bus, die door demonstranten met een molotovcocktail in brand was gestoken, op hen inreed. De geweldsgolf begon vorige week nadat het Turkse leger veertien Koerdische extremisten had gedood. Bij hun begrafenis kwam het tot rellen in verschillende steden in Zuidoost Turkije. Ook in Istanbul is de stemming inmiddels meer dan nerveus. Een Koerdische extremistische groep heeft de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag opgeëist waarbij vrijdag een persoon werd gedood. Zij waarschuwt dat zij niet zal aarzelen de toerismesector onder vuur te nemen. Onafhankelijke waarnemers zien de onlusten vooral als een teken dat de Koerden in Zuidoost-Turkije niet meer geloven dat beloften van de regering gerealiseerd zullen worden dat het gebied economisch vooruit zal gaan. Foto Murad Sezer/AP Kurdish men watch as riot police take position in the streets during clashes between Kurdish youths and security forces in the town of Viransehir, near the southeastern Turkish city of Urfa, Monday, April 3, 2006. Two Kurdish protesters died in a hospital after being injured during last week's clashes between rioters and Turkish security forces, including one elderly protester who died of head injuries from a beating. The deaths raised to 15 the number of people killed as a result of Kurdish violence across the country. (AP Photo/Murad Sezer) Associated Press

De golf van geweld die Zuidoost-Turkije de afgelopen dagen heeft getroffen, lijkt voorlopig nog niet voorbij. In Vihansehir joeg de politie met traangas honderden relschoppers uiteen, die op hun beurt brandbommen naar de politie gooiden.

Gisteren stierven in een ziekenhuis in Diyarbakir twee Koerden die eerder gewond waren geraakt. Bij verschillende incidenten kwamen volgens de autoriteiten zondag twee mensen om. In Istanbul overleden drie mensen toen een bus, die door demonstranten met een molotovcocktail in brand was gestoken, op hen inreed.

De geweldsgolf begon vorige week nadat het Turkse leger veertien Koerdische extremisten had gedood. Bij hun begrafenis kwam het tot rellen in verschillende steden in Zuidoost Turkije. Ook in Istanbul is de stemming inmiddels meer dan nerveus. Een Koerdische extremistische groep heeft de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag opgeëist waarbij vrijdag een persoon werd gedood. Zij waarschuwt dat zij niet zal aarzelen de toerismesector onder vuur te nemen. Onafhankelijke waarnemers zien de onlusten vooral als een teken dat de Koerden in Zuidoost-Turkije niet meer geloven dat beloften van de regering gerealiseerd zullen worden dat het gebied economisch vooruit zal gaan.