Gasdeal Schröder weer onder vuur

In de Duitse politiek is opnieuw een discussie ontbrand over de bemoeienis van oud-kanselier Gerhard Schröder met een te bouwen gaspijpleiding door de Oostzee. Schröder is president-commissaris van een Russisch-Duitse joint-venture die de leiding gaat bouwen. De afspraken over de omstreden pijpleiding zijn tijdens Schröders bewind tot stand gekomen. Politieke tegenstanders vinden het niet kies dat hij in dienst is getreden van een project dat tijdens zijn ambtstermijn werd beklonken.

De voorzitter van de liberale FDP, Guido Westerwelle, heeft Schröders commissariaat herhaaldelijk gehekeld. Westerwelle vindt het problematisch dat Schröder als kanselier een bedrijf een opdracht verstrekt om vervolgens bij dat bedrijf in dienst te treden. Schröder liet die aantijging niet op zich zitten. Gisteren dwong hij via een rechtszaak af dat Westerwelle niet meer mag zeggen dat hij als kanselier een bedrijf een opdracht heeft verstrekt.

Dit weekeinde werd bovendien bekend dat de regering-Schröder in de laatste weken van haar ambtstermijn een kredietgarantie heeft afgegeven voor een lening die Gazprom voor de bouw van de pijpleiding zou kunnen afsluiten. De Duitse overheid was bereid borg te staan voor een lening van 900 miljoen euro. Schröder zelf zei dat hij niet van de kredietgarantie op de hoogte was. Inmiddels is duidelijk dat Gazprom de beoogde lening niet zal afsluiten en dat de Duitse overheid dus ook niet garant hoeft te staan. Westerwelle eiste opheldering over de garantie. Hij vindt dat de zaak 'stinkt'.

Schröders voormalige coalitiepartner, de Groenen, wil dat hij het commissariaat neerlegt. Partijvoorzitster Claudia Roth noemde Schröders handelwijze 'weerzinwekkend'. Sociaal-democraten namen het voor Schröder op. 'Er bestaat geen twijfel aan zijn persoonlijke integriteit', aldus partijsecretaris Hubertus Heil. Schröder zelf zei dat hij de opwinding niet begreep. Volgens de huidige minister van Economische Zaken, de christen-democraat Glos (CSU) was de verstrekking van de kredietgarantie conform de regels.

De pijpleiding was ook al omstreden voordat Schröder de verdenking van belangenverstrengeling op zich laadde. Polen voelde zich door het Duits-Russische project gepasseerd omdat de pijpleiding Russisch gas door de Oostzee naar Duitsland vervoert, en niet over land. In Duitsland is het project omstreden omdat Duitsland voor de energievoorziening afhankelijker wordt van het Rusland van president Poetin.