Expeditieteam vindt 'echte' bron van Nijl

Een Brits-Nieuw-Zeelands expeditieteam beweert de 'echte' en meest afgelegen bron van de Nijl ontdekt te hebben in het Nyungwe regenwoud in Rwanda.

In een avontuurlijke tocht van tachtig dagen baande het team zich in opblaasbare motorbootjes en uitgerust met een GPS-navigatiesysteem stroomopwaarts een weg over de Nijl vanaf de kust van Egypte tot in Rwanda. De expeditie van de Britse avonturier Neil McGrigor en zijn Nieuw-Zeelandse reisgezellen Cam McLeay en Garth MacIntyre trotseerde gevaarlijke stroomversnellingen, watervallen en krokodillen. In november moest de tocht onderbroken worden toen het team in Noord-Oeganda aangevallen werd door rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) dat de regio sinds jaren teistert.

Bij de aanval liet een vriend van de expeditieleden het leven. Steve Willis, een Brit die de expeditieleden kwam ophalen na een ongeluk bij het oversteken van een stroomversnelling. Onderweg naar het kamp overvielen LRA-rebellen hun auto. 'We bespraken net de aanvallen van de LRA toen de kogels in het rond begonnen te vliegen,' vertelde McLeay aan National Geographic. McGrigor overleefde een schampschot aan het hoofd. De andere teamleden konden ontkomen, maar Willis werd doodgeschoten. Het team besloot de expeditie in maart voort te zetten, ter nagedachtenis van Willis. Vrijdag eindigde de tocht in Rwanda bij wat de meest afgelegen bron van de Nijl zou moeten zijn.

Over die bron is sinds de ontdekkingstocht van Henry Stanley, die het Victoriameer in 1871 voor het eerst in kaart bracht, vaak gespeculeerd. Het Victoriameer wordt meestal aangeduid als de bron van de Nijl, maar verschillende rivieren voeden het meer vanuit de buurlanden. De plaats die het team van McGrigor nu aanduidt in Rwanda, maakt de Nijl 107 kilometer langer dan de 6.611 kilometer die tot nu toe als lengte gehanteerd werd.

Niet alle wetenschappers tonen zich even verrukt over die ontdekking. Robert Collins, auteur van De Nijl, vindt dat het team gewoon uit was op avontuur. Het is de eerste keer dat een groep de Nijl helemaal stroomopwaarts afvaart, vanaf de monding tot aan de bron.