Duitsland stopt 70 mld in energie

Duitse energiebedrijven investeren de komende zes jaar 30 miljard euro in de bouw van nieuwe centrales en de aanleg van elektriciteits- en gasnetten. Nog eens circa 35 miljard euro gaat naar duurzame energie.

Dat is gisteren in Berlijn bekendgemaakt tijdens de energietop die door bondskanselier Angela Merkel was belegd. De regering heeft toegezegd tot 2009 2 miljard euro extra uit te geven aan onderzoek op het gebied van energie. Dat is 30 procent meer dan gepland.

De bijeenkomst stond in het teken van de toekomstige energievoorziening van Duitsland. Het land importeert 60 procent van alle energie die het verbruikt en een belangrijk deel daarvan komt uit Rusland. De afhankelijkheid van dat land zal in de toekomst alleen maar verder toenemen.

Aan de top namen alle grote energiebedrijven uit Duitsland deel, waaronder Eon, RWE en EnBW.

Veel discussie was er over het regeringsplan om de 17 kerncentrales in Duitsland voor 2021 te sluiten. Bedrijven zijn tegen dat plan. Duitsland haalt eenderde van alle stroom uit kernenergie. Het zal een grote inspanning vergen om die productie te vervangen door gasgestookte centrales, windenergie of kolencentrales.

Merkel heeft tot nog toe vastgehouden aan het regeringsplan, maar liet gisteren doorschemeren dat er de komende maanden verder over gedebatteerd zal worden. 'Het doel van Duitsland moet zijn om de afhankelijkheid van energie-import te verkleinen en stijgende prijzen te verhinderen', zei ze.

Ook de hoge stroom- en gasprijzen in Duitsland stonden gisteren ter discussie. In de afgelopen maanden zijn die met circa 50 procent gestegen.

Hiermee haakte Merkel in op de kritiek die de Europese Commissie heeft op de energiesector. De ingezette liberalisering vordert slecht, waardoor de prijzen hoog blijven. Gisteren kondigde de Commissie meer dan honderd rechtszaken aan tegen lidstaten die achterblijven met het invoeren van Brusselse wetgeving.