Delfzijl met PvdA, VVD en CU

Delfzijl krijgt een college van PvdA, ChristenUnie en VVD. Het CDA, dat in het vorige college nog een wethouderspost had, blijft buiten het gemeentebestuur. De PvdA krijgt twee wethouders, de ChristenUnie en de VVD elk een. Hierover is gisteravond een akkoord bereikt.

Delfzijl kende in februari zijn zoveelste bestuurlijke crisis. Burgemeester Maritje Appel (PvdA) vertrok, nadat de drie wethouders haar de portefeuille personeelszaken hadden afgepakt. Vervolgens stapten ook de wethouders (PvdA, VVD en CDA) zelf op.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken ziet persoonlijk toe op de situatie in Delfzijl. Er moet voor september een plan van aanpak komen, waarin staat hoe het vertrouwen van de burger in de politiek hersteld moet worden. De nieuwe coalitiepartners schrijven een plan, waarin bestuurlijke vernieuwing een centrale plaats krijgt.

De wethouders worden allen van buiten de raad benoemd. De ChristenUnie (van een naar vier zetels) wilde het liefst een coalitie met het CDA, maar de PvdA, (van zeven naar negen zetels) had een voorkeur voor de VVD. Dit gezien de lichte winst van de liberalen en het verlies van het CDA. Volgens fractievoorzitter Gert Jan Steenbergen van de ChristenUnie is het niet eenvoudig wethouders te vinden, gezien de bestuurlijke problemen. 'Opvallend is dat de kandidaten allemaal boven de 50 zijn. In een stabiele politieke omgeving trek je sneller jonge wethouders.' De nieuwe fractievoorzitter Auke Zoethout (58), oud-PvdA-voorzitter in Scheemda is zelf niet in voor een wethouderspost. 'Een politiek leider moet in de raad zitten.'