Degelijke retro-foto’s

Leica is het cameramerk dat Afbeelding 2_1.pngten grondslag ligt aan de moderne draagbare fotografie. Dat begon met de uitvinding van de 35 mm-camera. Ook al dateerde deze vondst van Oskar Barnack al van voor de Eerste Wereldoorlog, dankzij het oorlogsgeweld kwam deze oer-Leica pas in 1925 op de markt. Hele generaties ouders en grootouders hebben er sindsdien hun vakantie mee vastgelegd. Maar de Leica werd vooral beroemd door serieuze fotografen, zoals Robert Capa en Henri Cartier-Bresson, wiens tentoonstelling net is afgelopen. Cartier-Bresson werd 95, maar oorlogsfotograaf Capa stierf met de Leica in de hand toen hij op een landmijn stapte in 1954.
De stap naar de digitale markt deed Leica pas in 2000 met de Digilux 4.3 Echte Leica-liefhebbers blijven dan ook dol op de analoge traditie: een Leica 250 GG uit de jaren dertig werd twee jaar geleden nog voor 171.000 euro geveild.
Gelukkig is de nieuwe C-Lux 1 leica_c_lux1.jpgmet z’n 499 euro wat beter betaalbaar. Voor dat bedrag heb je de eerste van een nieuwe reeks digitale Leica’s, met 6 megapixel chip, 28-102 mm zoomlens (3,6 x) en 2,5 inch lcd-scherm. De C-Lux 1 is standaard voorzien van 64 MB geheugen. Leica probeert zijn digitale camera’s diezelfde oerdegelijke analoge uitstraling te geven als de allereerste compactcamera: de C-Lux 1 straalt aan alle kanten warme retro-gevoelens uit. Een stevige metalen body, geen overbodige knoppen, ronde hoeken en het vertrouwde rood-witte logo van Leica.

Wie geen waarde hecht aan foto-historie kan dezelfde camera in een Panasonic-jasje (DMC-FX01) kopen en is dan ruim honderd euro voordeliger uit.

    • Marc Hijink