Consortium wil bod VNU afdwingen

De groep investeerders die VNU wil overnemen, zal alle toegestane juridische middelen inzetten om VNU volledig in handen te krijgen. Dat blijkt uit het gisteren verschenen biedingsbericht.

Het consortium wil minderheidsaandeelhouders desnoods via een juridische fusie buiten spel zetten, een constructie waarbij de minderheidsaandeelhouders van VNU mogelijk aandelen in een niet-beursgenoteerde besloten vennootschap krijgen.

De zes investeringsmaatschappijen bieden 28,75 euro in contanten per aandeel, evenveel als het voorlopige bod. Inclusief de schulden van VNU komt de overnamesom uit op 8,6 miljard euro. De groep bestaat onder meer uit het Nederlandse Alpinvest en de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Blackstone, KKR en Carlyle.

Het is twijfelachtig of die biedingsdrempel van 95 procent wordt gehaald. Aandeelhouder Knight Vinke verklaarde gisteren het bod af te wijzen. De Amerikaanse vermogensbeheerder gaat andere aandeelhouders aanmoedigen hetzelfde te doen.

Knight Vinke speelde samen met de Amerikaanse beleggingsfondsen Fidelity en Templeton een cruciale rol in de mislukking van de miljardenovername van IMS Health vorig jaar. Het drietal heeft meer dan 40 procent van de aandelen VNU in handen.

Uit het biedingsbericht blijkt ook dat een groep VNU-managers een bonus van 70 miljoen kan verdelen als de verkoop doorgaat, vooral bedoeld om het bestaande optie- en aandelenprogramma af te kopen. Bestuursvoorzitter Rob van den Bergh kan 2 miljoen euro tegemoet zien, financieel directeur Rob Ruijter 2,5 miljoen.