Clooney wil niet langer op internet

De Amerikaanse acteur George Clooney is in actie gekomen tegen Gawker.com, een website waarop de verblijfplaatsen van beroemdheden worden bijgehouden. Clooney verzoekt in een vertrouwelijke brief aan collega-sterren, bekendgemaakt door dagblad New York Post, om valse meldingen te sturen naar Gawker.com om zo 'vip-spotters' op het verkeerde been te zetten. Clooney is het beu dat zijn reilen en zeilen meteen op internet te vinden is, compleet met een interactieve kaart van Google Maps. Hierdoor zouden geobsedeerde fans te eenvoudig hun favoriete artiesten kunnen achtervolgen of bedreigen, aldus Clooney. Volgens Gawker - de naam komt van het Engelse werkwoord 'to gawk' (aangapen) - is Clooney's kritiek onterecht, omdat meldingen nooit binnen een kwartier op de site terecht zouden komen. Tegen die tijd is de gespotte beroemdheid allang verdwenen. Vipspotting.nl is een website die Nederlandse beroemdheden lokaliseert. Het weekblad Privé heeft de samenwerking met de website stopgezet, omdat vip-spotting op z'n retour is. 'Als je een BN'er ziet maak je snel een foto met je mobieltje en mail je dat naar vrienden. Daar is geen website meer voor nodig', zegt Hans Vos, chef-redactie.