Bouwhuis wint prijs kleinkunst

Jeroen Bouwhuis heeft gisteravond de Wim Sonneveld-prijs van het Amsterdams Kleinkunstfestival (AKF) gewonnen met een optreden waarin hij niet één woord sprak. Ook de publieksprijs was voor hem.

De voorstelling van Jeroen Bouwhuis is een aaneenschakeling van mime-scènes, die hij opdist als de fantasieën van een jongeman die naar sport op de televisie kijkt, een nummertje balcontrole met een onzichtbare bal speelt, en tevens in zijn eentje zit te eten - met een gefantaseerde tafelgenote en een mes en een vork die hij een eigen leven laat leiden. De jury prees hem om zijn 'fantasie en verbeeldingsvermogen' en om de muzikale collage die hij daarbij op de band liet horen.

Nadrukkelijk verklaarde juryvoorzitter Hijlco Span, dat het AKF niet voor niets het woord kleinkunst in zijn naam draagt. In de voorrondes was niet alleen cabaret te zien, maar ook musical, mime, stand-up comedy en 'liederen van de zelfkant'.

Jeroen Bouwhuis (30) studeerde theater- en filmcompositie, schreef theatermuziek, eindigde vorig jaar in de halve finale van het Cameretten-festival in Rotterdam en won in januari een podiumprijs in Nijmegen. Met zijn programma Dinner for one is hij al begonnen aan een kleine theatertournee.

Op de tweede plaats eindigde de hoorbaar uit Amsterdam afkomstige Maarten, die zonder achternaam optreedt en zich bleek te richten op straattaal en het imiteren drumbeats. De jury noemde hem 'een geboren verteller' en de enige op het festival die tenminste nog de schijn van engagement in zijn verhalen liet doorklinken.

Coen Jutte, die derde werd, presenteerde zich als 'een blije eikel', hetgeen hij demonstreerde met verhalen over een drol op de motorkap van zijn auto en een pluisje uit het haar rondom zijn navel. Jutte, die twee jaar geleden als muzikant meespeelde in een theatertournee van cabaretier Rob Kamphues, was de enige finalist die zware jury-kritiek te verduren kreeg; hij werd betiteld als een 'ongeleid projectiel' die zijn publiek onderschatte en 'te slordig met zijn talenten omgaat'.

Het concours werd vorig jaar gewonnen door het duo Geen Familie, dat in december met tryouts begint voor zijn eerste avondvullende voorstelling.

    • Henk van Gelder