Blind weigert schikking van aanklager

Danny Blind, trainer van Ajax, heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, een boete van 500 euro en een wedstrijd voorwaardelijk, niet geaccepteerd. De trainer is in staat van beschuldiging gesteld.

Dit wegens beledigende taal richting scheidsrechter Roelof Luinge, zondag in het competitieduel met Roda JC. Na het fluitsignaal voor het einde van de eerste helft raakte Blind in een verhit debat met de arbiter. De trainer, de laatste weken onder druk bij Ajax door de magere resultaten en het gebrek aan steun van hoger hand, meende dat Luinge te lang had laten doorspelen. De scheidsrechter liet na een corner van Roda JC de thuisclub een aanval afmaken nadat de minuut extra tijd was verstreken. Toen drie spelers van Ajax vrij op het doel van Roda afstormden floot Luinge wel af.

Blind bestreed vooral de extra tijd na de minuut die Luinge bijtelde. Na het duel ontstond een welles-nietes-spelletje tussen Luinge en Blind. De scheidsrechter verweet de trainer ongevoeglijk taalgebruik. Blind verkondigde dat dit was gelogen door Luinge.

De trainer zei zijn zelfbeheersing te hebben verloren omdat Ajax dit seizoen al zeker tien keer door de arbitrage zou zijn benadeeld.

Blinds assistent Gerard van der Lem, die eerder bij de bekerwedstrijd tegen Roda JC woorden kreeg met arbiter Wout Braamhaar, kreeg hetzelfde voorstel als Blind. Ook hij weigerde. Beide zaken worden nu dinsdag 11 april door de tuchtcommissie behandeld.

Ajacied Juanfran, die zondag de rode kaart kreeg, negeerde een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing. Zijn zaak wordt nu komende donderdag behandeld. Ook Tininho (NEC), Petö (NAC) en Seip (Heerenveen) komen dan voor de tuchtcommissie.