Badjas uit en onder de massagestraal

Hard werken en dan nog dat huishouden, van ontspanning komt dan maar weinig.

Maar niet voor de mensen die gebruikmaken van de geneugten van een kuuroord.

„We willen dat onze gasten als herboren terugkomen uit Oost-Groningen, het zogenaamde wellness-idee”, vertelt de manager van kuuroord Fontana. Foto Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Oude vrouwen met badmutsen zie je er nauwelijks. Sterker, op deze vrijdagavond is er geen enkele muts te bekennen. Wel zijn er veel stelletjes die hun weekend beginnen met een plons in het heilzame thermaalbad. Het kuurcentrum Fontana in het Oost-Groningse Nieuweschans is een heerlijke plek om een avondje te ontspannen.

De vriendinnen Marieke (23) en Marloes (21) komen net uit het thermaalbad. In zachte, witte badjassen zitten ze in de brasserie na te genieten met een kopje thee. 'We komen hier om te ontspannen', vertelt de uit Veendam afkomstige Marieke. Ze komt hier vaker. Voor Marloes is het de eerste keer dat ze Fontana bezoekt. 'Het is heerlijk om lekker te badderen. Normaal zijn we druk met werk en huishouden.'

Het bronnenbad, dat allerlei gezonde mineralen zoals ijzer en jodium bevat, is Fontana's grootste trekpleister. Overdag wordt het vooral bezocht door reumapatiënten. Het water wordt opgepompt uit een bron op 630 meter diepte, waar het een temperatuur heeft van 29 graden. 'Wij verwarmen het tot 36 graden', zegt de 28-jarige Edwin Kotvis, dutymanager van het kuurcentrum. 'Dat levert het beste effect op voor spieren en gewrichten.'

'We begonnen twintig jaar geleden met een klein pierebadje van tien bij tien, hier ergens in het bos', vertelt Kotvis. Het nieuwe thermaalbad is groter en maakt deel uit van een complex, waar bezoekers onder meer kunnen genieten van allerlei schoonheidsbehandelingen en een bezoekje aan de sauna. 'Mensen hebben steeds meer tijd nodig om te relaxen', meent Kotvis. 'Wij plukken de vruchten van de huidige toestand van de maatschappij. Hoewel je misschien anders zou verwachten in een tijd van economische recessie, korten mensen niet op dit soort dingen.'

Hans (59) en Marijke (57) zijn direct uit hun werk naar Fontana gekomen. Dat doen ze vaker. 'We wonen sinds kort in de buurt, in Wildervank, op een half uurtje rijden. Zo'n avondje pak je dan toch mooi mee', vertelt Marijke. Haar haren zijn nog nat van het badderen. Het stel zit in het restaurant van het kuurcentrum rustig de krant te lezen, gekleed in een badjas en met slippers aan de voeten. Zo meteen gaan ze nog een keer een halfuurtje het thermaalbad in.

'Het water is warmer dan in veel andere thermale baden', weet Marijke. Dat is aangenaam, want de buitentemperatuur is vanavond 8 graden. Een sikkelvormige maan beschijnt het bad en maakt dampen zichtbaar. Marijke en haar man houden zich drijvende met een felgekleurde schuimrubberen rol. 'Het is heel bijzonder dat je in de winter buiten van het water kunt genieten', zegt ze.

Om hen heen dobberen vooral mensen van middelbare leeftijd en staat een getatoeëerde man onder een massagestraal. Een jong stel is in een innige omhelzing verstrengeld. Achter hen staat een bord: lichamelijk contact niet toegestaan.

Vooral tweeverdieners die op zoek zijn naar ontspanning bezoeken Fontana. 'We willen dat onze gasten als herboren terugkomen uit Oost-Groningen, het zogenaamde wellness-idee', zegt Kotvis. Desondanks wordt in het restaurant biefstuk met friet geserveerd. Ook roken is toegestaan, zij het niet overal.

Het kuurcentrum investeert in ontspanningsmogelijkheden. In de verschillende rustruimtes kun je comfortabel genieten van geuren en geluiden. Verder is er een saunaplein met verschillende soorten sauna's. Vorig jaar is de nieuwe kelosauna in gebruik genomen. Deze traditionele Finse sauna, gemaakt van meer dan 200 jaar oud vurenhout, is volgens Kotvis de grootste van Nederland. Hoewel de ruimte plaats biedt aan ongeveer zestig mensen, is de sauna vanavond nagenoeg leeg.

    • Brenda Peeters