Amsterdam krijgt links stadsbestuur

De PvdA en GroenLinks in Amsterdam hebben een akkoord bereikt over een nieuw college van B en W voor de komende vier jaar. Volgende week zal het programakkoord worden gepresenteerd.

Dan wordt ook de verdeling van de wethoudersposten bekend. Dat hebben de partijen vanochtend bekendgemaakt. Met dit nieuwe college zit de VVD in Amsterdam voor het eerst in zestien jaar niet in het stadsbestuur.

De PvdA en GroenLinks willen zich de komende vier jaar vooral op 'mensen' richten. Volgens PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher is er de afgelopen jaren veel gedaan aan grote infrastructurele projecten en is het nu tijd om onder meer te investeren in armoedebestrijding en kinderen. Het programma voor de komende vier jaar heet Mensen maken Amsterdam.

De PvdA en GroenLinks hebben ruim twee weken onderhandeld. Over twee onderwerpen is het niet gelukt een compromis te sluiten: preventief fouilleren en de mogelijkheid van gezichtsherkenning bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of stations. GroenLinks is daar principieel op tegen. Die onderwerpen zijn nu zogeheten vrije kwesties, waarover de gemeenteraad zal beslissen.

De komende jaren willen de PvdA en GroenLinks 47 miljoen euro investeren in onder meer opvoedingsondersteuning, uitbreiding van voorscholen en jeugdzorg, ongeveer 42 miljoen in veiligheid, 27 miljoen euro in luchtkwaliteit en 51 miljoen in de economie. Dat geld is deels beschikbaar door bezuinigingen op het ambtenarenapparaat.

Om de armoede te bestrijden maakt het nieuwe college armoederegelingen toegankelijk voor mensen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum, dat was 105 procent.

Enkele weken geleden bleek dat Amsterdam een groot financieel probleem heeft doordat er een tekort was in het zogeheten vereveningsfonds. In dit fonds zit het geld dat verdiend wordt met de verkoop van grond, en wordt gebruikt voor tegenvallers bij bestaande en toekomstige projecten. Het nieuwe college wil dit tekort oplossen door bijvoorbeeld woningbouwcorporaties meer te laten betalen voor de grond.

Corporaties krijgen nu een subsidie van 33.000 euro voor de grond van een woning. Die subsidie vervalt. Daar tegenover komt te staan dat ze meer woningen mogen gaan verkopen. PvdA en GroenLinks willen dat deze collegeperiode 20.000 woningen worden gebouwd.