'Ahold-top was niet integer'

Gebrek aan integriteit in de top van Ahold. Dat is volgens het openbaar ministerie 'de kern van de strafzaak' tegen vier oud-bestuursleden van het supermarktconcern. Het OM begon vanmorgen aan het requisitoir in de rechtszaak en zou later vandaag de strafeisen bekendmaken.

In het uren durend requisitoir schetsten aanklagers Biemond en Van Dis de cultuur van Ahold onder bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven. 'Het halen van de targets was leidend, de juridische cultuur was minder relevant. Op het hoogste niveau werd de integriteit niet bewaakt, maar geweld aangedaan', aldus het OM. Daarbij waren de beruchte side letters 'exemplarisch'. In deze contracten, die door de oud-top van Ahold geheim werden gehouden, werden mededelingen over de zeggenschap van de onderneming in een aantal buitenlandse samenwerkingsverbanden teruggedraaid. Op die manier werd de omzet van deze joint ventures ten onrechte meegeteld in Aholds boeken. Het OM noemde het 'ontluisterend' dat 'een belangrijk onderwerp als consolidatie van de werkmaatschappijen op deze achteloze wijze werd afgedaan'. Volgens justitie richtten de verdachten (naast Van der Hoeven, oud-financieel directeur Michiel Meurs, ex-bestuurder Jan Andreae en ex-commissaris Roland Fahlin) zich alleen maar op de economische werkelijkheid: 'Alles wat groei in de weg zat, werd niet gezien of werd weggeredeneerd [...] De regels waren plooibaar naar eigen inzichten', aldus het OM. Na het requisitoir en de strafeisen komen volgende week de advocaten van de verdachten aan het woord. Uitspraak is op 22 mei.

www.nrc.nl: Blog Ahold