9.000 banen weg na fusie van Alcatel en Lucent

De overname van het Amerikaanse Lucent door het Franse Alcatel kost 88.000 arbeidsplaatsen. De fabrikanten van telecomapparatuur schrappen samen 10 procent van de banen om de transatlantische overname rendabel te maken.

Alcatel neemt Lucent voor 11,1 miljard euro in aandelen over, zo werd zondag bekend. Volgens de bedrijven is schaalgrootte noodzakelijk om de concurrentie in de telecomsector aan te kunnen. Met name de prijsconcurrentie van gevanceerde Chinese ondernemingen als Huawei en ZTE speelt westerse bedrijven parten. Alcatel is sterk in snelle ADSL-verbindingen en Lucent in draadloos internet.

Al in 2001 spraken beide ondernemingen over een samengaan. Toen ketste de transactie nog af omdat Lucent niet overgenomen wilde worden. Nu spreken de concerns van een 'fusie van gelijken'. De aandeelhouders van Alcatel krijgen 60 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf. Het hoofdkantoor wordt gevestigd in Parijs, de nieuwe topman is Amerikaan. De concerns hebben samen een omzet van 21 miljard euro.

In de Verenigde Staten werd een mogelijke overname afgedaan als gevaar voor de nationale veiligheid. Het Lucent-onderdeel Bell Labs werkt in opdracht van het ministerie van Defensie en Inlichtingendiensten. Lucent zegt nu dat deze divisie op afstand wordt geplaatst. Aan het hoofd komen drie Amerikaanse staatsburgers 'die acceptabel zijn voor de Amerikaanse regering'.

'Er zijn geen rationele bezwaren te verzinnen om tegen deze overname te zijn', zegt analist S. Kamman van CIBC World Markets in Amerikaanse media. 'Maar ratio en politiek zijn twee verschillende zaken.'

Amerikaanse politici in het Congres verzetten zich steeds vaker tegen buitenlandse bedrijven die in de VS willen opereren. Vorige maand deed Dubai Ports na toenemende druk afstand van Amerikaanse haventerminals. Het Chinese Lenovo moest vorig jaar (niet openbaar gemaakte) toezeggingen doen om toestemming te krijgen de pc-divisie van IBM te mogen kopen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht 9.000 banen weg na fusie van Alcatel en Lucent (4 april, pagina 12) staat dat de overname van Lucent door Alcatal 88.000 banen kost, 10 procent van het totaal. Echter, 88.000 is het totaal aantal banen, het aantal banen dat verloren gaat is 9.000.