7 redenen om thuis te blijven

1 game

Sonic Riders

Waarschuwing, dit spel is eigenlijk geen reden om thuis te blijven. De tijd dat het Japanse bedrijf Sega nog spelcomputers maakte, ligt alweer zeven jaar achter ons. De Dreamcast verscheen in 1999 in Europa maar de productie werd in 2001 alweer stopgezet. Het bedrijf kon niet concurreren met Sony en Nintendo. Ook Sega's icoon, Sonic, heeft flink aan kracht ingeboet. De voortrazende egel draafde het afgelopen decennium op in talloze spellen, maar wist nooit meer het niveau te halen van de games van weleer. En ook Sonic Riders slaat de plank jammerlijk mis. De makers hebben snow-skateboarden gecombineerd in een doldrieste, futuristische omgeving. Je racet in Sonic Riders namelijk met hooverboards, in het spel Extreme Gear genoemd. De besturing is onnodig lastig, het gevoel van snelheid is minder dan gewenst, maar het spel is vooral onoverzichtelijk. Zo dien je stunts uit te halen en te letten op windverplaatsing. Het spel oogt overigens wel ouderwets Sonic; oftewel bonte kleuren, overdreven thematische werelden en schreeuwende effecten. (JM)

Sonic, het razende egeltje

2 quiz

Met het mes op tafel

Speciale jubileumuitzending: de quiz bestaat tien jaar. De kandidaten van Met het mes op tafel moeten een brede algemene ontwikkeling hebben, maar een goede pokerface is nog veel belangrijker. De beste bluffer wint meestal de pot. Voor het jubileum zijn vijftien oud-winnaars uitgenodigd die opnieuw de strijd met elkaar aangaan. Gelukkig kan presentator Joost Prinsen sluw spel en laf passen best waarderen.

3 Voetbal

Champions League

NOS Studio Sport kiest vanavond voor de wedstrijd tussen AC Milan en Olympique Lyon. Het eerste duel in deze kwartfinale eindigde op 0-0. Het commentaar is van Jeroen Grueter, Tom Egbers ontvangt in de studio analist Youri Mulder. Na de wedstrijd is er ook een ruime samenvatting van de andere kwartfinale, tussen het Spaanse Villarreal en Internazionale. Het team uit Milaan begint met een 2-1 voorsprong aan het duel.

4 reality

Beauty & The Nerd

Nieuwe serie van het 'sociaal experiment' waarin acht beeldschone maar niet al te slimme vrouwen aan acht intelligente maar niet al te knappe mannen worden gekoppeld. Iedere week leren de heren iets van de dames (masseren, kleding kopen) en andersom (een raket bouwen, banden verwisselen). In het vorige seizoen ontstond, tegen alle verwachtingen in, zelfs een aantal liefdesrelaties tussen de koppels.

5 ding

Selfshelf

De Selfshelf tart de wetten van de zwaartekracht. Althans, op het eerste gezicht. Het is een eenvoudig houten plankje, gekaft als een boek, dat met twee stevige bouten aan de muur kan worden bevestigd. Stapel je er vervolgens een stel andere boeken op, dan wacht een verrassend effect. De boekenberg lijkt zich op raadselachtige wijze, want zonder zichtbare ondersteuning, aan de muur te hebben vastgehecht. Alleen het Ceci n'est pas une livre op de rug van de Selfshelf verraadt het geheim van de zwevende boeken. Met een vette knipoog naar René Magrittes beroemde schilderij van de pijp. Met deze 'zwevende' boekenplank wonnen Irene Klinkenberg en Nicole van Schouwenburg twee jaar geleden de Utregse Diezijnprijs. Nu is de Selfshelf te koop in de meeste grotere designwinkels. Voor kookboeken bestaat er een Mastercook Selfshelf only supports others. (SdB)

6 bakken

BBQ Mini

Zo vaak komt het niet voor in Nederland dat je kan barbecuen. Daarom is dit exemplaar een uitkomst. Met z'n hoogte van 44 centimeter, een breedte van 27 centimeter en 35 centimeter diepte past hij op koude en winderige dagen makkelijk in een kast, schuur of zolder. Maar ook is de minibarbecue een uitkomst als je een piepklein balkonnetje hebt (in de makelaarswereld heet dat pittoresk) of single bent en gewoon één hamlap wilt grillen. Daarbij is de BBQ Mini verkrijgbaar in de kleuren lime en roze en siert hij tuin dan wel balkon. Daarentegen is het niet aan te raden om deze barbecue te gebruiken bij grote feesten en partijen. Op een rooster van 27 centimeter zullen niet meer dan vier hamburgers passen en zonder tafel leidt het kokkerellen op dit ding tot pijn in de rug. Bovendien is de prijs ongeveer gelijk aan een twee keer zo groot exemplaar. (ML)

7 Site-seeing

E-mail vuilnisbelt

'Stuur deze e-mail door, anders wissen wij uw account.' Wie kent niet deze nep-kettingbrief van Hotmail die al sinds 1999 op internet circuleert. Waar die mails vandaan komen weet niemand, ze eindigen in elk geval op de site E-mail Junkyard, www.chainletters.net. Op deze virtuele vuilnisbelt zijn niet alleen deze hoaxes verzameld, maar ook een eindeloze stroom psychologische testjes, vrome gedichtjes, dwingende bijgeloof-mail of kunst met leestekens (ASCII-art, American Standard Code for Information Interchange). Via de website urbanlegends.about.com is meer informatie te vinden over dit soort netlore: internet-folklore. De onzinmails zijn ingedeeld in categorieën: dieren (de krokodil die een golfer verslond), nep-websites (het bonsai-katje), bedrijven (waarschuwingen over misstanden bij McDonald's) of diversen. (OvD)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Jan Meijroos, Marleen Luijt en Saskia du Bois