Zelfs de violen swingen in het Metropole Orkest

De in Amsterdam woonachtige tenorsaxofonist Yuri Honing bewerkte door de jaren pophits, maakte albums met impro-nestor Misha Mengelberg, bracht een eerbetoon aan inspiratoren uit zijn tienerjaren en mengde jazz met Arabische muziek met zijn formatie Oriënt Express. 'Het idee telkens hetzelfde te spelen lijkt me afschuwelijk', zegt hij. Dus zoekt hij steeds weer naar nieuwe mogelijkheden. Met zijn nieuwe elektrische band Wired Paradise kiest de jazzsaxofonist voor een versmelting van klank en improvisatie op hoog niveau. Te horen op de pas verschenen de cd Temptation. Maar ook zeker de moeite waard is het radioconcert met het Metropole Orkest dat Honing vorig jaar opnam als tussendoortje: Symphonic. Het orkest kijkt, sinds de vaste aanstelling van chef-dirigent Vince Mendoza, erg uit naar dit soort eigentijdse jazzprojecten. En terecht, want zelfs de violen swingen in dit orkest. Fraaie, door Mendoza gearrangeerde jazzstukken van Wayne Shorter en Joe Zawinul komen langs, evenals uitgediepte pop van Radiohead. Slechts één nummer, Yasutani, is een compositie van Honing zelf. In de overige nummers groeit zijn rol als gast. De solist vult met zijn robuuste geluid de buigzame orkestklanken prachtig aan.

CD Jazz

Yuri Honing/ Vince Mendoza/ Metropole Orchestra: Symphonic

Jazz in Motion

Yuri Honing en het Metropole Orkest geven 7 april met Fay Claassen een concert in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam.

Yuri Honing en het Metropole Orkest geven 7 april met Fay Claassen een concert in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam.

    • Amanda Kuyper