Ze past bij H&M opeens in gewone kleren

Wie: postbode Yolanda van der Broek uit Rotterdam.

Waarom: ze viel 51,5 kilo af en heeft nu haar streefgewicht bereikt.

Op haar dagelijkse fietsroute door Rotterdam-West moet postbode Yolanda van der Broek altijd over de brug bij het Sparta-stadion. Op het hellinkje naar de brug raakte ze bij de derde boom altijd volledig buiten adem. Afstappen en lopend de brug op, een andere keuze had ze niet.

Anderhalf jaar geleden woog Yolanda van der Broek 128,6 kilo. Haar schoenveters kon ze niet meer strikken. Haar knieën en rug protesteerden en in bed snurkte ze steeds luider.

Hoe ze zo dik werd? 'Ik was een verschrikkelijk foute eter. Ontbijten en lunchen deed ik nooit. Als ik trek kreeg, nam ik een Mars. Vóór mijn avondprakkie at ik eerst een zak chips leeg.'

Talloze diëten probeerde ze uit. 'Van alle potjes en pillen die ik heb gekocht, zou je een mooie tweedehands auto kunnen kopen.' Lijnen lukt alleen als je er 100 procent achter staat, zegt ze. Anderhalf geleden wilde ze voor de kerst een jurk kopen. Ze schrok toen ze in de spiegel keek. 'Het zag er niet uit.'

Ze ging naar de Weight Watchers. Door verstandig te eten, veel water te drinken en de stimulans van het wekelijkse kringgesprek met andere lijners, verloor de postbode sindsdien 51,5 kilo.

'Ik heb het nooit als een dieet ervaren. Je mag eten wat je wil, zolang je je maar aan het voedingsplan van 28 punten per dag houdt.' Dat bleek minder moeilijk dan verwacht. 'Ik ben dol op patat. Twee ons ovenfriet met een bak sla, dat mag 's avonds gewoon.'

Van maat 54 terug naar maatje 42, sommige kennissen herkennen haar alleen nog aan haar stem. Bij H&M past ze opeens in gewone kleren. 'Ik voel me meer vrouw', zegt ze.

Het vooroordeel dat dikkerds zo gezellig zijn klopt wel, zegt ze. 'Om anderen voor te zijn, steek je de draak met jezelf. Afslanken moet je voor jezelf doen, voor niemand anders. Mijn man hield ook al van me toen ik nog flink was, dat is niet veranderd.'

Wat wel veranderd is, is dat de postbode zelfs bij flinke tegenwind nu moeiteloos tegen de brug bij het Sparta-stadion op rijdt.

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens