Weer 42 lijken gevonden in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren weer zeker 42 lijken van onbekende mannen gevonden. Ook werd de dood gemeld van vijf Amerikaanse militairen.

Twee van de Amerikanen kwamen zaterdag om het leven toen hun helikopter ten zuidwesten van de hoofdstad werd neergehaald.

In Bagdad en in het gebied eromheen worden elke dag talrijke lijken gevonden, doorgaans gebonden en vaak met sporen van marteling. Het gaat om sunnieten en shi'ieten die uit hun woningen of op straat worden ontvoerd en geliquideerd door shi'itische en sunnitische strijdgroepen. Deze zijn sinds de aan sunnieten toegeschreven aanslag op de shi'itische Gouden Moskee in Samarra op 22 februari toenemend actief.

In het dorp Zobaa, 40 kilometer ten westen van Bagdad, vermoordden onbekenden gisteren een sunnische geestelijke. Een prominente sunnitische parlementariër, Saleh al-Mutlaq, meldde in Bagdad de vermissing van zijn broer Taha, die naar wordt aangenomen is ontvoerd.

De Amerikaanse journaliste Jill Carroll, die vorige week na een maandenlange gijzeling in Bagdad werd vrijgelaten, heeft zaterdag gezegd haar uitspraken over haar goede behandeling door haar bewakers en tegen de Verenigde Staten onder dwang te hebben afgelegd. Over haar goede behandeling sprak zij tegenover het televisiestation van de sunnitische Iraakse Islamitische Partij, die haar direct na jaar vrijlating opving. Haar anti-Amerikaanse uitspraken deed zij in een vraaggesprek op video dat door de ontvoerders na haar vrijlating op internet werd gepubliceerd. 'Dingen die ik werd gedwongen te zeggen toen ik nog gevangen was, worden nu door sommigen opgevat als accurate weergave van mijn persoonlijke zienswijze. Dat zijn ze niet', aldus Carroll.

De premier van Koerdisch Noord-Irak heeft een Oostenrijkse journalist van Iraakse afkomst gratie gegeven. Hij was tot 18 maanden gevangenis veroordeeld nadat hij de Koerdische leider Masoud Barzani van corruptie en machtsmisbruik had beschuldigd. Dat heeft een regeringswoordvoerder meegedeeld. De journalist, Kamal Qadir, was in oktober gearresteerd en oorspronkelijk tot 30 jaar gevangenis veroordeeld. Na internationaal protest werd die straf vorige maand tot 18 maanden gereduceerd. (AP, Reuters)