Voorzitter GroenLinks treedt af om Pormes

Voorzitter Herman Meijer van GroenLinks is zondagmiddag afgetreden. Meijer trekt volgens een verklaring 'de politieke consequentie', omdat de partijraad het royement van Eerste-Kamerlid Sam Pormes zaterdag ongedaan heeft gemaakt.

Op verzoek van Meijer blijven de andere bestuursleden van GroenLinks aan. Zondag heeft de top van GroenLinks spoedberaad gehouden op het partijkantoor in Utrecht, nadat een dag eerder het royement van Pormes was vernietigd. Volgens een meerderheid van de partijraad, een controlerend partijorgaan, moet dat het bestuur het royement herzien. Meijer beschouwt dat als een motie van wantrouwen tegen hem.

In november royeerde het landelijk bestuur het van oorsprong Molukse Eerste-Kamerlid. Uit een onderzoeksrapport was gebleken dat Pormes, sinds 2001 senator, de partij onvoldoende had ingelicht over zijn verleden. Zo zou hij begin jaren tachtig betrokken zijn geweest bij een schietpartij, waarbij een politieauto geraakt werd. Ook zou hij trainingskampen voor guerilla's hebben bezocht in Jemen, samen met Molukse treinkapers. Pormes heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Het onderzoek werd ingesteld na beschuldigingen in de media over het verleden van de senator.

Na het royement ging hij in beroep bij de geschillencommissie van GroenLinks, maar die gaf het bestuur gelijk. Een kort geding tegen Meijer, die uitlatingen over hem deed in het tv-programma Nova, won hij. Meijer moest in januari zijn uitspraak rectificeren dat Pormes betrokken was geweest bij de schietpartij. Pormes noemt het aftreden van Meijer triest. 'De uitspraak van de partijraad is een succes dat niet tot een jubelstemming leidt', zegt hij. Pormes wil de komende week met de partij praten over zijn toekomst als senator.

Hij sluit niet uit dat hij alsnog zijn zetel ter beschikking stelt. 'Er is veel gebeurd. Ik wil de komende week afwegen of ik me nog wel thuis voel in de partij en mijn periode nog wel wil uitzitten.' Het partijbestuur en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Diana de Wolff laten weten dat er 'onvoldoende vertrouwen' in Pormes is om hem te laten terugkeren. De fractie heeft hem alsnog verzocht zijn zetel in te leveren. Pormes maakte sinds juni 2001 deel uit van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer, die uit vijf leden bestaat.