Voorstel Van Basten voor Beneliga lauw onthaald

Het voorstel van de Nederlandse bondscoach Marco van Basten om de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Eerste Klasse samen te smelten tot een Beneliga is door de meeste voetbalbestuurders lauw onthaald. Voetballiefhebbers reageren wel enthousiast op het idee.

Van Basten hield in de vrijdageditie van nrc.next een pleidooi om een competitie te vormen met de beste tien Nederlandse clubs en de beste zes Belgische clubs. Op die manier wil de bondscoach het niveau van het Nederlandse én Belgische voetbal weer opkrikken.

De meeste voetbalbestuurders zijn het met Van Basten eens dat er iets moet gebeuren, maar plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid van het voorstel. 'Het is prima dat Van Basten hiermee komt, maar het is niet haalbaar', zegt Henk Kesler, directeur van de Nederlandse voetbalbond KNVB. 'Onderzoek heeft uitgewezen dat hiervoor geen draagvlak is onder de Nederlandse clubs. De financiële consequenties voor de overgebleven clubs zijn te groot.' Hij noemt het plan daarom wel 'een leuk idee, maar ook een utopie'.

Zijn collega Jan Peeters, voorzitter van de Belgische voetbalbond KBVB, heeft eveneens bedenkingen bij het plan. 'Ik kan het niet aanvaarden dat het Belgische kampioenschap op die manier gedevalueerd wordt. Wat stelt dat nog voor, zonder clubs als Anderlecht, Club Brugge of Standard? Dan is het gedaan met de Belgische competitie.'

Peeters brengt ook in herinnering dat 'de Nederlanders' een paar jaar geleden de discussie over de Belgisch-Nederlandse samenwerking hebben gestaakt. 'Onze Nederlandse vrienden moeten nu maar met een initiatief komen. Wij doen niets.'

Voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij nam ongeveer tien jaar geleden al eens het initiatief voor een Beneliga. 'Maar Ajax en Feyenoord zagen het niet als toegevoegde waarde om tegen Belgische clubs te spelen. Op een gegeven moment is het doodgebloed. Ik ben heel blij dat Van Basten het plan nieuw leven heeft ingeblazen.'

Marc Degryse, oud-speler van PSV en nu manager bij Club Brugge, is enthousiast. 'Fantastisch, alleen tien jaar te laat. Maar wat ons betreft gaan we met het idee aan de slag. De lezers van de krant en de website reageren wel goedkeurend op het voorstel van Van Basten. Van de 1.694 mensen die tot gisteravond halftien reageerden is bijna 85 procent het eens met de stelling 'Nederland en België moeten samen een competitie vormen'. Bijna 10 procent is het oneens.