Villepin buitenspel in conflict om contracten

Premier Dominique de Villepin is dit weekeinde buitenspel geraakt in het conflict met de Franse vakbonden over een nieuw arbeidscontract voor jongeren. Zijn rivaal Nicolas Sarkozy gaat nu proberen hen tot overleg te bewegen. De vakbonden houden echter vast aan hun oproep om morgen massaal te staken en demonstreren.

Villepin lijkt zo het belangrijkste slachtoffer te worden van de ingreep van president Chirac op vrijdagavond. Chirac vertelde toen in een rechtstreekse tv-toespraak dat het huidige omstreden jongerencontract CPE gewoon van kracht wordt - zoals Villepin wilde - maar dat er tegelijk een nieuwe wet wordt voorbereid om tegemoet te komen aan de bezwaren van de honderdduizenden demonstranten die de afgelopen weken de straat op trokken.

Zaterdag werd duidelijk dat die nieuwe wet niet door de regering-Villepin wordt gemaakt, maar door parlementariërs van de regeringspartij UMP. De voorzitters van vakbonden en studentenorganisaties zijn inmiddels gebeld door Sarkozy, die behalve minister van Binnenlandse Zaken ook voorzitter van de UMP is.

Volgens fractievoorzitter Bernard Accoyer van de UMP in de Assemblée Nationale is het makkelijker een nieuwe wet door het parlement te laten opstellen, 'omdat er geen ministerraad nodig is en omdat de parlementariërs gewend zijn met de sociale partners te overleggen'. Hij wil de nieuwe wet begin mei in het parlement laten behandelen. De bonden en studentenorganisaties eisen dat het CPE formeel wordt afgeschaft.

De wet is gisteren officieel van kracht geworden, na publicatie in het staatsblad. In principe kunnen werkgevers daarmee vanaf vandaag jongeren aannemen die zij gedurende twee jaar zonder motief kunnen ontslaan. Het is echter niet zeker dat dit ook zal gebeuren. Na president Chirac vrijdag heeft werkgeversvoorzitter Laurence Parisot bedrijven opgeroepen het CPE niet te gebruiken. Zij wees op de 'juridische onzekerheden', omdat Chirac al heeft gezegd dat de proeftijd van twee jaar teruggaat naar één jaar en er alsnog een verplichting komt om een motivering te geven voor ontslag.

Premier Villepin verklaarde gisteren in de zondagskrant Journal du Dimanche dat hij niet de indruk heeft dat Chirac hem heeft laten vallen. Hij betuigde 'diepe spijt' over de 'misverstanden' die zijn aanpak heeft opgeroepen.

Volgens vakbondsleider François Chérèque van de gematigde bond CFDT zal de druk dinsdag verschuiven van Villepin naar de parlementariërs van de UMP. De stakingen treffen naar verwachting vooral het openbaar vervoer.