Trio bij Hans Hof blijft hangen in melige losse acts

Temtapsi Island door Hans Hof Ensemble. Idee/choreografie: Andrea Boll. Muziek: Paul Pavey. Gezien: 29/3 in Lantaren/Venster, Rotterdam. Tournee t/m 22/12. Inl.: www.hanshof.nl

Wel eens gezien hoe je met tepelkwastjes voor helikoptertje kunt spelen? Het kan, bij de ene dame draaiden ze - in ballettermen - en dehors, buitenwaarts, bij de andere juist en dedans. De slotact van Temtapsi Island maakt duidelijk waar maakster Andrea Boll eigenlijk naar toe wilde: naar een zwoel soort danstheater op de grens tussen nightclubshow en parodie.

Temtapsi Island is gemaakt met een knipoog naar een reality-tv serie zoals Temptation Island. Verder refereert Boll aan Tarentino's filmtweeluik Kill Bill. Het magere verhaaltje gaat over een dominante 'Madame' (Boll), een naar seks hunkerende Vriendin (Claudia Trajano) en een man (Paul Pavey), 'Broer' genoemd. Het trio is tot elkaar veroordeeld en dat levert broeierige situaties op.

Aanvankelijk dollen de dames in Edwin Kolpa's fraaie huiskamerdecor wat in de rondte, trekken verleidelijke jurkjes aan en uit, doen samen een plas op de wc en troosten zich met elkaar zolang er geen vent is. Als die opkomt - met cowboylaarzen, palmboom en gitaar - is er geen houden meer aan.

Boll verwijst met quasi-Japans gebrabbel naar de samoeraizwaard vechtster uit Kill Bill, ook de geheimzinnige eenogige huurmoordenares komt voorbij. Pavey is de stoere cowboy, de dekhengst die met een ruig sensuele song à la Tom Waits, de dames verlokt.

Trajano's spel is nogal eendimensionaal. Ze hangt tot vervelens toe de verleidelijke stoeipoes uit. Bolls kwaadaardiger types hebben meer karakter. Maar al met al loopt de voorstelling van niets naar niets. Ronduit gênant is een ellenlang uitgesponnen zangact door Pavey en een amateuristisch Blondie-achtig punknummer door Trajano.

Decadent wordt Temtapsi Island net niet, al voel je dat dit de bedoeling is. De citaten uit Kill Bill komen gekunsteld over, de kungfu vechtbewegingen voegen niets toe. Dat tot slot de samoeraizwaarden op de achterwand dreigend oplichten, verjaagt de meligheid niet. Veel meer materiaal dan losse acts die het goed zouden doen in het trendy clubcircuit, bevat Bolls stuk niet.

Hans Hof Ensemble bestaat tien jaar. Met speelse, vaak hilarische voorstellingen hebben ze internationaal menig hit gescoord. De kracht van het collectief schuilt onder meer in vonkend virtuoos samenspel. Dat laatste ontbreekt, nu Andrea Boll op haar eentje werkt. Ook de andere kernleden gaan dit seizoen hun weg. Andreas Denk maakte met regisseur Johan De Smet bij de Gentse Kopergietery de jeugdvoorstelling Panama, die zondag in het Utrechtse Tweetakt festival in première gaat. Klaus Jürgens bereidt een locatieproject voor. Hopelijk houden zij de ware Hans Hof geest wel vast.

    • Isabella Lanz