Topman Deutsche gaat weg

De president-commissaris van Deutsche Bank, Rolf Breuer, heeft gisteren onverwachts zijn vertrek aangekondigd. Breuer, een spraakmakende Duitse ondernemer, stapt op omdat hij in een juridisch gevecht is verwikkeld met de voormalige mediamagnaat Leo Kirch. De huidige financieel-directeur, Clemens Börsig, zal Breuer opvolgen.

Breuer (68) kampt al vier jaar met de gevolgen van een onvoorzichtige uitspraak. In februari 2002 vocht de Beierse ondernemer Leo Kirch voor het voortbestaan van zijn mediaconglomeraat, waartoe onder ander de tv-zenders SAT1 en ProSieben behoorden. In een vraaggesprek met Bloomberg TV zei Breuer toen dat niemand meer geld wilde lenen aan Kirch. 'Wat men daarover kan horen', aldus Breuer tegen Bloomberg, 'is toch dat de financiële sector niet bereid is om nog meer vreemde, laat staan eigen, middelen ter beschikking te stellen.' Volgens Kirch was die uitspraak het begin van het einde van zijn imperium.

In januari van dit jaar kreeg Kirch van de hoogste federale rechter gedeeltelijk gelijk. Breuers uitlating had weliswaar niet geleid tot het ineenstorten van het Kirch-imperium, aldus de rechters, maar de opmerking van de bankier was wel schadelijk geweest. Breuer was ten tijde van het vraaggesprek niet alleen bestuursvoorzitter van de grootste Duitse bank, maar ook voorzitter van de Duitse bankiersvereniging.

De uitspraak van het Bundesgerichtshof maakte de weg vrij voor een schadeclaim van Kirch. De omvang van de claim is nog niet vastgesteld. Volgens advocaten van Kirch zou het gaan om 1,5 miljard euro. Onduidelijk is bovendien of behalve Deutsche Bank ook Breuer persoonlijk aansprakelijk is. Voor de president-commissaris dreigde daarom een belangenconflict.

De aanhoudende discussie over juridische problemen zou ook het aanzien van de bank niet ten goede komen, te meer daar de huidige bestuursvoorzitter, Josef Ackermann, eveneens is verwikkeld in een opzienbarende rechtszaak. Ackermann moet verantwoording afleggen over vergoedingen die managers van Mannesmann hebben gekregen, nadat het bedrijf in 2001 was verkocht aan het Britse Vodafone. Ackermann was destijds commissaris bij Mannesmann. Hij streek persoonlijk geen geld op, maar hij keurde de vergoedingen goed. Ackermann werd in eerste instantie vrijgesproken, maar een hogere rechtbank heeft de zaak in een beroepsprocedure terugverwezen.

Met het voortijdige vertrek als president-commissaris komt voor Breuer een glansloos einde aan een glansrijke carrière. Hij zat sinds 1985 in de raad van bestuur van de bank en was tussen 1997 en 2002 bestuursvoorzitter. Vorige herfst moest hij ook al een nederlaag incasseren. Aandeelhouders van Deutsche Börse eisten toen zijn vertrek als president-commissaris, omdat ze het niet eens waren met zijn pogingen en toenmalig bestuursvoorzitter Werner Seifert om de London Stock Exchange (LSE) over te nemen. Breuer blijft voor de bank een aantal functies vervullen, zoals het commissariaat bij energieleverancier Eon.

    • Michel Kerres