Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Derde aflevering van Failliet of niet, de serie waarin Frans Bromet de kleine ondernemers André van Nobelen en Peter de Waal volgt die een succesvol bedrijf in de bewerking van houtplaten hadden, maar in de problemen zijn gekomen nadat er brand in het bedrijf was uitgebroken. Ned.1, 22.50-23.35u.

Twee vandaag. Reportage over jongeren uit Tjechië en Slowakije die graag in Nederland willen werken. Ze hebben gestudeerd, spreken hun talen en willen graag mensen uit andere landen ontmoeten. Bovendien verdienen ze in ons land twee tot drie keer zoveel als thuis. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over het hoge aantal zelfdodingen in Vlaanderen. Elke dag beroven drie Vlamingen zich van het leven. Dit is twee keer zoveel als in Nederland. Deskundigen wijzen de angst voor psychiatrische hulpverlening als een van de belangrijkste oorzaken aan. De Belgische regering start volgende maand een landelijke campagne om de drempel naar geestelijke gezondheidszorg te verlagen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met de nieuwe gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan Abdul Hakim Munib, een oud-minister van de Talibaan. Ook aandacht voor de nieuwe discussie over de aftrek van de hypotheekrente. Ned.3, 22.15-23.00u.

documentaire

De toekomst. Dertiende aflevering van een serie over de toekomst in 2030. Het wereldwijde energieverbruik door de opkomst van China en India zal met 67 procent stijgen. En om te voorkomen dat het licht uitgaat, moet er de komende 25 jaar miljarden worden geïnvesteerd in de energiesector. Zullen de energiebedrijven de moeite nemen om de verouderde netwerken op te knappen? Ned.3, 19.45-20.20u.

The schools lottery. Serie over de ontwikkelingen in het Britse schoolsysteem gedurende de afgelopen 50 jaar met bekende Britten. Vanavond kijkt zangeres Sandie Shaw terug op haar schoolperiode en vraagt zich af of jongeren van nu betere kansen hebben. BBC2, 20.00-21.00u.

Hitlers familie. Laatste van zes documentaires over het Derde Rijk met vanavond een portret van de familie van Hitler. Zijn naaste verwanten vormden een vrijwel onontwarbaar kluwen badend in een waas van incest. Stamboomonderzoekers meenden zelfs joodse voorouders te herkennen. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Elephants of Samburu. Slot van een tweedelige documentaire over het leven van de Afrikaanse olifant. Met beelden uit het Samburu-reservaat in Kenia van een olifantenwees, een kreupele olifant en de geboorte een olifantje. BBC2, 21.00-21.30u.

Diagnose Krebs: Leben, was sonst? De diagnose kanker wordt door vele patiënten nog gelijkgesteld aan een doodvonnis. Voor wie als patiënt het gevecht aangaat zijn er steeds meer medische voorzieningen. De patiënt moet echter hard vechten. ARD, 21.45-22.15u.

Auf jüdischem Parkett. Documentaire van Arielle Artsztein en Esther Slevogt over de bezoekers van het joodse gemeenschapshuis in Berlijn. ZDF, 0.05-1.30u.

Gypsy wars. Serie over het leven van verschillende groepen zigeuners. Toen een Ierse reiziger werd doodgeschoten op een woonwagenterrein, kwam het tot een conflict tussen de zigeuners en de 'gewone' bewoners van Surrey. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met de licht gehandicapte presentatrice Lucille Werner en ontmoetingen met mensen die revalideren. Ned.1, 17.35-18.30u.

Voetbal insite. Bondscoach Marco van Basten praat over het reilen en zeilen van het Nederlands elftal in de aanloop naar het Wereldkampioenschap, deze zomer in Duitsland. Ook komt het recente idee van Van Basten om de Nederlandse en de Belgische voetbalcompetitie samen te voegen ter sprake. Naast de vaste analist Johan Derksen gaan Wim Kieft en Willem van Hanegem zich ook met het gesprek bemoeien.RTL7, 22.30-24.00u.

Barend & Van Dorp. Gast is voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen die bij de NOS anchorman van het acht-uur Journaal zou worden. Maar na een ruzie tussen hem en de hoofdredacteur moest Groenhuijsen de nieuwsrubriek verlaten. Candy Dulfer speelt met Extince. Talpa, 23.00-0.05u.

consument

Radar. Consumentenprogramma met vanavond aandacht voor het aantal afstandsbedieningen in de Nederlandse huiskamers en de Stichting Hartpatiënten Nederland met meer dan 40.000 donateurs. De stichting lijkt op het eerste gezicht een betrouwbare partij. Maar is dat ook zo? Ned.2, 20.30-21.05u.

muziek

NPS Klassiek: Hector Berlioz - Te deum. Het Radio Filharmonisch Orkest Holland, het Koor van de Nederlandse Opera, Nationaal Kinderkoor, Groot Omroepkoor en de tenor solist Hugh Smith spelen onder leiding van dirigent Edo de Waart het Te Deum van Hector Berlioz. Opnames van 4 september 2005 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ned.3, 23.55-0.50u.