Skinheads slaan minister in elkaar

Russische skinheads hebben zaterdag in Moskou de minister van Cultuur van Kabardino-Balkarië, een Kaukasische deelrepubliek, het ziekenhuis in geslagen.

De zaak heeft tot commotie geleid omdat de politie in Moskou die eens te meer als 'hooliganisme', ongericht geweld, wilde afdoen. Onder publieke druk maakte het openbaar ministerie vanochtend bekend de zaak toch als raciaal geweld te vervolgen, waarop een hogere straf staat.

Minister Zaoer Toetov, ook bekend als bariton, zegt dat twintig dronken skinheads de kindervolksdansgroep van zijn dochtertje zaterdag opwachtten na een repetitie in Moskou. Ze riepen 'Moskou is voor Rusland'. Volgens de ene versie gingen ze de kinderen meteen te lijf, volgens een andere pas nadat Toetov hen probeerde te kalmeren. De politie was pas na een half uur ter plekke, Toetov wordt voor een zware hersenschudding en een gebroken kaakbeen behandeld.

Volgens het openbaar ministerie dronken de jongelui bier en sloegen ze vulgaire taal uit; het conflict begon pas toen Toetov hen bestraffend toesprak.

Dat oordeel past in een trend: critici verwijten Rusland de huidige racistische geweldsgolf tegen Aziaten, Afrikanen en Kaukasiërs niet serieus te bestrijden. Gisteravond besteedde tv-zender NTV ruim aandacht aan het incident; diezelfde avond werd een NTV-journalist van Kaukasische komaf met een bierfles op zijn hoofd geslagen door een jongen, die hem toebeet dat 'hij geen recht had in Moskou te wonen'.

Het incident is maar een van vele honderden van afgelopen jaar. Vorige week sprak een jury zes skinheads die in 2004 een negenjarig Tadzjieks meisje doodstaken, vrij van moord of raciaal geweld.

De Petersburgse website Fontanka.ru stelt dat de skinheads hun geweld coördineren via een 'handboek voor straatterreur', dat op een inmiddels gesloten website te vinden is. De auteur van dat handboek zei op NTV geen traan te laten om de moord op negenjarige meisjes 'zolang ze niet Russisch zijn'. Deelnemers aan het internetforum 'slaan of niet slaan?' van kwaliteitskrant Izvestija blijken in grote meerderheid voor de optie 'slaan' te kiezen.

Een spindoctor van het Kremlin, Marat Gelman, publiceerde onlangs een lijst van honderd prominente neofascisten. Eén daarvan, een Doemalid, kondigt aan met een tegenlijst van honderd 'vijanden van het volk' te komen.