Shakespeares 'Storm' blijft een magisch spektakelstuk

Toneelschrijver William Shakespeare verzon niets, op drie stukken na. Hij bewerkte bestaande verhalen. Een zelfverzonnen stuk is zijn laatste, De Storm ( The Tempest, 1610). De verbannen ex-koning en magiër Prospero bevindt zich op een woest eiland. Hij oefent zijn macht uit met behulp van een luchtgeest, Ariël, en een nobele wilde die hij Kalibaan noemt, afgeleid van kannibaal. Wanneer zijn vijand schipbreuk lijdt op het eiland, kan Prospero zijn wraak uitvoeren.

Storm, schipbreuk, magie: het begin van deze feeërieke komedie is voor een regisseur altijd een toetssteen. Regisseur Aus Greidanus van het Haagse gezelschap De Appel kiest voor een strakke vormgeving. Prospero's eiland is een magische, gele cirkel op de vloer. Wanneer de tovenaar de storm laat losbarsten, dan wappert hij met een doek die de sterrenhemel verbeeldt. Hiermee toont de tovenaar in een enkel sterk beeld zijn macht. Hubert Fermin speelt Prospero als een man van beheersing en rede. Ariël is een ijle, blauwe verschijning met verwaaide haren. Dochter Miranda, gespeeld door Judith Linssen, vertolkt haar rol gevoelig. Vader en dochter vormen een ideale eenheid.

Eigenlijk is nooit iemand erin geslaagd de werkelijke betekenis van De Storm te duiden. Het is vooral een spektakelstuk. Bij De Appel overwinnen het goede en de vergevingsgezindheid. Dat is hoopgevend. Maar voor alles is De Storm een onuitputtelijke, intrigerende toverdoos.

Kester Freriks

Theater

De Storm van Shakespeare door Toneelgroep De Appel.

Appeltheater, Scheveningen, t/m 20/5. Inl.: 070-350 22 00; www.toneelgroepdeappel.nl ****

    • Kester Freriks