Rutte wil kiezers halen op rechterflank PvdA

VVD-lijsttrekkerskandidaat Mark Rutte, staatssecretaris voor onderwijs, vindt dat zijn partij zich in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 moet richten op kiezers van de rechtervleugel van PvdA en CDA. De VVD zou daardoor 35 Kamerzetels kunnen halen en misschien zelfs meer.

Dat zei Rutte afgelopen zaterdag tijdens een jaarvergadering van de VVD-bestuurdersvereniging in Utrecht. Rutte presenteerde zich daar als kandidaat-lijsttrekker. De andere kandidaat-lijsttrekker, Kamerlid Jelleke Veenendaal, was er niet omdat ze geen uitnodiging had ontvangen. Een andere mogelijke kandidaat, minister Rita Verdonk, maakt pas aanstaande woensdag bekend of ze lijsttrekker wil worden.

Rutte zei zaterdag dat hij niets ziet in samenwerking met de PvdA omdat hij twijfelt over de bereidheid van die partij om hervormingen door te voeren. Rutte vindt dat de VVD in de verkiezingscampagne de nadruk moet leggen op economische groei.

Rutte zal zich naar eigen zeggen niet negatief uitlaten over de andere kandidaten. Volgens Rutte is er politiek-inhoudelijk geen verschil tussen Verdonk en hem. Hij verwacht wel dat zij een campagne zal voeren die meer gericht is op aanhangers van rechtse partijen. Rutte zelf is dat niet van plan. Volgens hem is de rechtervleugel van de PvdA 'zu haben', als de VVD een goede campagne voert.