retour den haag-brussel

D66 te netjes voor ruzie

Arjan Kleuver, D66-gemeenteraadslid in Utrecht, had zich voorbereid op een 'zure bijeenkomst'. Lokale en landelijke D66-politici vergaderden afgelopen zaterdag in Utrecht over de gemeenteraadsverkiezingen - die voor D66 slecht waren afgelopen. Wat ging er mis?

Afghanistan natuurlijk. De Tweede-Kamerfractie van D66 was tegen de militaire missie naar dat land, maar bleef het kabinet steunen toen de missie doorging. Kleuver: 'De analyse was: kiezers hebben een hekel aan ruzie, liegen en draaien. Voor ruzie zijn wij te netjes. We liegen ook niet. Maar we draaien wel. Er was een roep om een méér consequente lijn.'

Nieuw was het allemaal niet. Afdelingen van D66 vragen het bestuur en de Kamerfractie al heel lang om een boodschap die 'helderder' is, en om steviger leiderschap. Peter Slegers, voorzitter van D66 in Lelystad: 'Ik hoor steeds vaker dat mensen in onze partij zeggen: vervang die hele fractie maar.'

Slegers zelf vindt dat het taalgebruik van de Kamerleden 'te wollig' is en dat ze moeten oefenen in scherp formuleren.

Aan het eind van de bijeenkomst hielden fractievoorzitter Lousewies van der Laan en D66-minister Alexander Pechtold een toespraak. Van der Laan maakte weinig indruk - ze had het volgens Slegers over de economie en over D66'ers die zo aardig zijn. Maar dat is nu juist het probleem van de partij, vinden veel afdelingen van D66.

Pechtolds woorden waren krachtiger. Maar wat hij had gezegd, wist Slegers later niet meer. (PdK)

Van der Laan op campagne. Foto Roel Rozenburg Dordrecht:18.2.6 Campagne D66, Lousewies vd Laan, vandaag 40 geworden, deelt gebak uit. © foto, Roel Rozenburg Verkiezingen Campagnes
Van der Laan op campagne. Foto Roel Rozenburg Dordrecht:18.2.6 Campagne D66, Lousewies vd Laan, vandaag 40 geworden, deelt gebak uit. © foto, Roel Rozenburg Verkiezingen Campagnes Rozenburg, Roel

Eurlings in opkomst

Het gaat sinds afgelopen vrijdag opnieuw beter met Camiel Eurlings in Europa. Met 291 stemmen eindigde de 32-jarige aanvoerder van de zevenkoppige CDA-delegatie in het Europees Parlement tijdens het congres van de Europese Volkspartij bij de verkiezing van een nieuw bestuur op een zesde plaats. Dus mag de man, waarvan hardnekkig wordt beweerd dat Brussel slechts een stage is ter voorbereiding op het 'grotere werk' in Nederland, zich nu ook vice-voorzitter noemen van de EVP, het politiek samenwerkingsverband van 68 Christen-democratische partijen uit 35 landen in Europa. Een benaming die mooier klinkt dan deze in werkelijkheid is want in de EVP, mogen álle 'gewone' bestuursleden zich vice-voorzitter noemen.

Maar toch, de CDA-belofte uit Limburg kan in het bestuur van de EVP nu wel aanschuiven bij mensen als een Michel Barnier uit Frankrijk (oud-europees commissaris en oud-minister van buitenlandse zaken), een Peter Hintze uit Duitsland (staatssecretaris voor economische zaken) en een Wilfried Martens, de oud-premier van België die al jarenlang de partij voorzit.

Zij die niet kunnen aanschuiven zijn de vrouwen. De twee vrouwelijke kandidaten, de Bulgaarse Nadezhda Mihaylova en de Sloveense Romana Jordan Cizelj werden geen van beiden verkozen. Reden voor partijvoorzitter Martens om toch maar weer een quotumregeling te overwegen. 'We dachten dat het niet meer nodig was', zei hij na de uitslag. 'Maar we moeten toch maar weer gaan denken over de procedure. Dit is onacceptabel.' (MK)