Rel Blind-Luinge leidt aandacht af van verlies Ajax

Roda JC2Ajax1

Ruststand 1-1. 18. Huntelaar 0-1, 27. Lindenbergh 1-1 (eigen doel), 89. Sonko 2-1. Schds: Luinge. Tsch: 17.000. Rode kaart: 79. Juanfrán (Ajax). Gele kaart: Senden, Bodor, Cristiano (Roda JC)

Stampvoetend van woede verliet Ajax-trainer Danny Blind het Parkstad-stadion van Roda JC. Zijn ongenoegen betrof niet zozeer de nederlaag (2-1) van zijn elftal tegen de ploeg uit Kerkrade, maar het optreden van scheidsrechter Roelof Luinge. De arbiter liet in de rust aan elftalleider David Endt weten dat Blind wegens 'ongevoeglijk taalgebruik' op de tribune moest plaatsnemen. Wat was er gebeurd?

Aan het einde van de eerste helft ontstond een curieuze situatie. In de extra tijd konden na een scrimmage in en rondom het strafschopgebied van Ajax in de tegenaanval drie Ajacieden vrij op het doel van Roda JC afstormen. Zij hadden doelman Vladan Kujovic simpel kunnen uittikken, ware het niet dat Luinge affloot voor rust. Tijd is tijd. Verontwaardigd stoven de spelers van Ajax op Luinge af om verhaal te halen. Kort daarna stond ook Blind plotseling binnen de lijnen om Luinge toe te spreken. In die woordenwisseling zou de Zeeuw volgens Luinge hebben gescholden. 'Verwensingen die ik aan kinderen niet zou durven te vertellen', zei Luinge. Geconfronteerd met die uitspraak ontplofte Blind bijna. 'Zegt Luinge dat ik heb gescholden? Voor honderd procent gelogen!'

Volgens Blind zou hij Luinge 'op rustige' toon hebben gewezen op het feit dat hij veertig seconden te lang had laten doorspelen. Zijn aanmerkingen betroffen dus niet de ideale kans die hij Ajax had ontnomen om kort voor het verlaten van het veld op 1-2 te komen. Normaal gesproken een psychologisch belangrijk moment. Blind: 'Als de extra speeltijd ingaat druk ik altijd mijn stopwatch in. Er kwam een minuut bij, maar toen ook die was verstreken, stonden wij onder hevige druk in ons strafschopgebied. Ik kreeg echt de indruk dat Luinge net zo lang liet doorspelen tot Roda een doelpunt maakte. Toen hij affloot stond mijn horloge op 1.40 minuten extra tijd. Ik heb Luinge niet verweten dat hij onze aanval afbrak. Tijd is inderdaad tijd. Ik zit altijd rustig op de bank. Sommige mensen vinden zelfs een beetje te rustig. Maar na alles wat wij dit seizoen al hebben meegemaakt met de arbitrage kan het een keer te veel worden. Ik heb me echter fatsoenlijk gedragen.'

Er waren geen getuigen van het onderhoud midden op het veld, waar Blind uiteraard niets te zoeken had. Wel was duidelijk te zien dat de trainer van Ajax druk gesticulerend naar het eigen strafschopgebied wees en kennelijk toen de aanvullende extra tijd aan de kaak stelde. Luinge: 'Een trainer heeft een voorbeeldfunctie. Daarbij passen scheldwoorden niet. Ik heb misschien tien seconden te lang laten doorspelen. Het horloge van de scheidsrechter is bepalend, niet dat van de trainer.'

Blind oogde kort voor de aftrap nog heel ontspannen ('je weet dat ik me niet gauw ergens druk om maak'). Maar de handelwijze van Luinge schoot hem in het verkeerde keelgat. De scheidsrechter is vaker onderwerp van discussie en heeft nog wel eens een conflict met een speler, denk bijvoorbeeld aan Barry van Galen. Dat kan niet altijd aan die ander liggen. Luinges lichaamstaal wekt bij veel spelers irritatie. 'Luinge benadeelde ons ook in de uitwedstrijd tegen AZ met een buitenspeldoelpunt en een bal die al dan niet achter de lijn zou zijn geweest', bracht Blind in herinnering. 'Verder hebben we dit seizoen onder andere ook bij ADO Den Haag, PSV, Utrecht en Feyenoord door de arbitrage punten verloren. In totaal in zo'n acht tot tien wedstrijden.'

In het duel met Roda, op een veld waar een boer nog niet zijn koeien zou loslaten, had Luinge het volgens de Ajacieden gemunt op Klaas-Jan Huntelaar. De topscorer, die de openingstreffer voor zijn rekening nam, werd de hele wedstrijd op de hielen gezeten door Kah die alle middelen gebruikte. Kort voordat Huntelaar een voorzet van Mauro Rosales inkopte kreeg hij een vinger in zijn oog.

Luinge concentreerde zich vooral op de reacties van Huntelaar. Aangezien de spits daardoor niet meer aan voetballen toekwam, besloten Ruud Krol en Gerard van der Lem, die in de tweede helft de honneurs van Blind waarnamen, hem te vervangen door Angelos Charisteas. Luinge wuifde alle schijn van partijdigheid resoluut weg. 'Ik ben een neutraal iemand en handel naar eer en geweten.'

Dat deed hij in zijn beleving ook toen hij Juanfrán van het veld stuurde, na een overtreding op Gregoor van Dijk. Met tien man probeerde Ajax de winnende treffer te forceren. Roda JC was immers op gelijke hoogte gekomen door een eigen doelpunt van Olaf Lindenbergh. De jacht op het winnende doelpunt leverde slechts een machteloze vertoning op. En in de tweede helft werd het tegengestelde effect bereikt: invaller Edrissa Sonko bezorgde Roda de revanche voor de recente bekernederlaag omdat Lindenbergh de buitenspel ophief.

Het gekrakeel tussen Luinge en Blind, die het falen van zijn elftal toegaf, fungeerde uiteindelijk slechts als bliksemafleider voor de penibele situatie van Ajax. Met drie duels te gaan heeft de ploeg op de vijfde plek, die recht geeft op deelname aan de play-offs, net zoveel punten als FC Groningen.

    • Erik Oudshoorn