Psalmen en raceauto's

Premier Balkenende is vijf dagen in Australië. 'Eén hoeraatje voor onze land-genoot Christijan Albers!'

Premier Balkenende bij de Formule-1-race. Foto Anya van Lit Foto: Anya van Lit 2 April 2006 Bezoek Balkenende aan Australie. Balkenende bij de Grand prix van Melbourne. Lit, Anya van

Tussen de slepende psalmen in St.Michaels kerk en de gillende Formule 1-auto's van de Grand Prix van Melbourne zat gisteren maar een korte autorit. De eerste werkdag van minister-president Balkenende in Australië was er een van felle contrasten.

Zijn vijfdaagse bezoek aan het land down under eindigde na de kerkdienst in de Uniting Church of Australia en de Formule 1-races aan het begin van de avond in het gemeentehuis van Melbourne, de hoofdstad van de deelstaat Victoria. Daar was een ontvangst door burgemeester, John So, en vooral door de Nederlandse gemeenschap, of beter de ex-Nederlandse gemeenschap. Daar was het contrast het grootst: de premier zag zich geconfronteerd met een uitbundig juichend gezelschap. In Nederland komt dat niet alle dagen voor. De premier leek in ieder geval blij verrast door zoveel bijval.

Balkenende vertelde dat hij zich 'onmiddellijk thuis' had gevoeld na landing gisterochtend. Dat had volgens hem te maken met de 'goede mentaliteit' van de Australiërs. En hij hield de voormalige landgenoten voor hoe belangrijk toch de Nederlandse gezelligheid is. Ook zei hij dat het héél normaal is om op zondag 's ochtends in de kerk te zitten en 's middags bij de Grand Prix. 'Eén hoeraatje voor onze landgenoot Christijan Albers!' Hoewel deze coureur ergens in de achterste regionen was geëindigd, volgde ook nu een uitbundige ovatie. 'Van de politiek van Balkenende weten wij hier niets', verklaarde een van de aanwezigen. 'Maar hij is het symbool van het land dat ons dierbaar is. Dus juichen we.'

Balkenendes bezoek heeft plaats in de slagschaduw van een andere buitenlandse gast die dit weekeinde arriveerde in Australië: de Chinese premier Wen Jiabao. Balkenende komt spreken over het verleden en over goede vriendschapsbanden. Wen Jiabao over de levering van uranium door Australië. Alle aandacht is begrijpelijkerwijs gericht op Jiabao.

Balkenende lijdt daar niet merkbaar onder. Voor zijn gehoor in het gemeentehuis van Melbourne onderstreepte hij zijn bewondering voor 'Australië, voor de Australiërs en voor de Australiërs van Nederlandse afkomst'. Daarna nam hij een langdurige duik in de menigte. (FV)

Bijdragen: Petra de Koning, Mark Kranenburg, Frank Vermeulen