Psalmen en gillende auto's

Voor het eerst in negen jaar bezoekt een Nederlandse premier Australië.

Hij zegt: de landen hebben 'iets heel speciaals' samen.

Slepende psalmen in de St.-Michaelskerk en gillende Formule-1-raceauto's van de Grand Prix van Melbourne. De eerste werkdag van minister-president Balkenende in Australië was er een van felle contrasten.

Zijn vijfdaagse bezoek aan het land down under eindigde op de eerste dag in het gemeentehuis van Melbourne, de hoofdstad van de deelstaat Victoria. De ontvangst was in handen van burgemeester John So en vooral de Nederlandse gemeenschap, of beter de ex-Nederlandse gemeenschap. Daar was het contrast het grootst: de premier zag zich geconfronteerd met een uitbundig juichend gezelschap. In Nederland komt dat niet alle dagen voor. De premier leek in ieder geval blij verrast door zoveel bijval.

Balkenende vertelde dat hij zich 'onmiddellijk thuis' had gevoeld na de landing. Dat had, zei hij, te maken met de 'goede mentaliteit' van de Australiërs. En hij hield de voormalige landgenoten voor hoe belangrijk toch de Nederlandse gezelligheid is. Ook zei hij dat het héél normaal is om op zondag 's ochtends in de kerk te zitten en 's middags bij de Grand Prix. 'Eén hoeraatje voor onze landgenoot Christijan Albers!' Hoewel de coureur elfde was geworden, volgde ook nu een uitbundige ovatie. 'Van de politiek van Balkenende weten wij hier niets,' verklaarde een van de aanwezigen: 'maar hij is het symbool van het land dat ons dierbaar is.'

Balkenendes bezoek heeft plaats in de slagschaduw van een andere buitenlandse gast, de Chinese premier Wen Jiabao. Terwijl Balkenende komt spreken over het verleden en over goede vriendschapsbanden, praat Jiabao over de levering van uranium door Australië. Alle aandacht is gericht op Jiabao.

Balkenende lijdt daar niet merkbaar onder. In het gemeentehuis onderstreept hij zijn bewondering voor 'Australië, de Australiërs en voor Australiërs van Nederlandse afkomst.' Daarna neemt hij een langdurige duik in de menigte.

    • Frank Vermeuen