Pruimensorbet

Voor circa 1 liter sorbet:1 kilo smakelijke rode pruimen250 gram kristalsuiker1 eetlepel citroensap1 kaneelstokje6 kruidnagels

Op dit moment zijn er in de betere groentewinkels en op de markt bijzonder lekkere rode pruimen uit Zuid-Afrika verkrijgbaar. Het is lang geleden dat ik zulke smakelijke, sappige pruimen heb gegeten. Mijn fruitschaal is ermee gevuld om ze als tussendoortje te eten, en ik heb er ook ongeveer een liter jam van gemaakt. De jam is zo klaar. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe die in een grote magnetronschaal, schep er 800 gram geleisuiker en een paar eetlepels citroensap door en zet de schaal 15 tot 20 minuten in de magnetron op 100 procent, waarbij u een paar keer omschept.

Deze sorbet is ook niet moeilijk te maken en de structuur lijkt eerder op die van roomijs dan op die van sorbet. Ik vond hem met name heerlijk bij een chocoladetaart die ik had gebakken, maar bolletjes sorbet in een kom met een dot slagroom zijn ook niet mis.

Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe die in een keukenmachine. Draai ze tot een puree, maar wel een met zichtbare sliertjes vruchtvlees erin. U moet circa 1 liter pruimenpuree in totaal hebben.

Giet de pruimenpuree in een zware pan. Schep er de suiker, het citroensap, kaneelstokje en de kruidnagels door. Breng op middelhoog vuur aan de kook en roer af en toe. Draai het vuur matig tot laag en laat onder af en toe roeren circa 20 minuten sudderen, of tot het mengsel robijnrood en dik is. Schep tijdens het sudderen het naar boven drijvende schuim af en gooi dat weg. Proef de puree en schep er desgewenst nog wat suiker door. Schep de puree over in een kom en laat op kamertemperatuur komen. Dek de kom af en zet een aantal uur of tot een paar dagen in de koelkast.

Neem de puree uit de koelkast en verwijder het kaneelstokje en zo mogelijk de kruidnagels (als u ze kunt vinden). Giet het mengsel in een ijsmachine (misschien moet u dit in twee porties doen) en draai volgens de aanwijzingen van de fabrikant. In het onwaarschijnlijke geval dat er wat sorbet over is, doet u die in een bak en zet hem in de diepvries. Zo is hij tot twee maanden houdbaar.

Kim Maclean

Morgen: lamsschouder met honing.

    • Kim Maclean